Vasić: »Psi rata« najveća opasnost u BiH

Srna
Vasić: »Psi rata« najveća opasnost u BiH

Banjaluka - Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić upozorava da na prostoru BiH postoje određene grupe koje zbog vjerske netolerancije mogu da naprave incidente.

"Najopasniji dio društva su žpsi rataž, odnosno lica koja kao nomadi obilaze ratišta širom svijeta. 

Takvi ljudi su spremni da zbog novca ili vjerskog ubjeđenja ubijaju građane u bilo kojoj državi", precizira Vasić u intervjuu Srni i napominje da je bezbjednosna situacija u Srpskoj zadovoljavajuća.

On ukazuje da su mogući pojedinačni izolovani incidenti koje takve grupe mogu da izazovu, ali da policija mora biti spremna da adekvatno reaguje.

Vasić napominje da Policija Republike Srpske u skladu sa načelima javne bezbjednosti prati problematiku koja se odnosi na terorizam i naglašava   da osnovnu ulogu  u ovoj problematici  ima Obavještajno – bezbjednosna agencija BiH.

"Ta agencija  u puno većem obimu prati oblast borbe protiv terorizma i  lica koja odlaze na strana ratišta, a izvještaje o tome dostavlja relevantim bezbjednosnim agencijama", pojašnjava Vasić.

On najavljuje da će Policija Srpske, sa svim bezbjednosnim agencijama u BiH, preduzeti mjere da budu sankcionisana lica koja odlaze na ratišta širom svijeta.

Vasić napominje da je policija opremljena u skladu sa trenutnim mogućnostima, ali da je spremna da adekvatno odgovori na sve izazove.

"Nemamo opremu koju imaju policijske snage u visoko razvijenim zemljama. Takvu opremu ne bi mogli da održavamo, ali u svim vidovima borbe protiv kriminala  najbitnije je da lica koja je vode budu kvalitetno osposobljena",  navodi Vasić.

Direktor Policije Repiblike Srpske  naglašava da je stopa kriminaliteta  u Srpskoj u odnosu na Federaciju BiH , ali i zemlje u okruženju, mnogo niža.

"U odnosu na broj stanovnika imamo najmanje policije. Takođe, imamo i najmanji budžet u odnosu na druge policijske agencije u BiH i okruženju, ali i pored toga sigruno je da smo jedna od najefikasnijih struktura", navodi Vasić za Srnu.

On ocjenjuje da je saradnja sa policijskim agencijama u BiH i okruženju zadovoljavajuća i izražava zadovoljstvo posjetom ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića Republici Srpskoj.

"Saradnja sa policijskim strukturama u Srbiji i Hrvatskoj je veoma dobra. Važno je da postoji kvalitetna komunikacija i razmjena informacija da bi borba protiv svih vidova kriminala bila što uspješnija", zaključuje Vasić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana