Васић: Царине на робу из БиХ реваншистички потез самопроглашеног Косова

Срна
Васић: Царине на робу из БиХ реваншистички потез самопроглашеног Косова

Бањалука - Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић рекао је да стоодстотне царине на производе из БиХ, које је недавно увело самопроглашено Косово, нису мјера заштите привреде, већ класични политички потез и реванш, јер БиХ и Србија нису признале ту творевину као независну државу.

Васић је рекао за “Еуроблиц” да је овај потез услиједио након процедуре за учлањење самопроглашеног Косова у Интерпол, за шта нису гласали БиХ и Србија.

Он је рекао да ова мјера самопроглашеног Косова, ипак, неће угрозити домаће извознике, производњу и радна мјеста, иако је штетан губитак и најмањег тржишта.

“Ријеч је о тржишту на које БиХ није пласирала велику количину робе”, рекао је Васић.

Он је рекао да домаћи извозници због овог случаја морати да траже алтернативна тржишта, јер нема шансе да са толиким царинама буду конкурентни и наставе да послују.

Васић је додао да од увођења контрамјера самопроглашеном Косову БиХ не би имало готово никакву корист, јер је увоз са Косова изузетно мали и од почетка године износи 12 милиона КМ.

“У овој ситуацији мора да реагује Европска комисија, која прати поштовање споразума ЦЕФТА”, навео је Васић и додао да непостојање експресне реакције ЕУ говори да овдје није ријеч о економском, већ политичком питању.

Васић је истакао да је лани извоз из БиХ у самопроглашено Косово износио 163 милиона КМ, а увоз 15 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана