Вајда: Захтијевао сам од Новака да заврши са Имасом и поново једе рибу

B92
Вајда: Захтијевао сам од Новака да заврши са Имасом и поново једе рибу

Марјан Вајда открива да је једна од услова да се врати тиму Новака Ђоковића био да српски тенисер раскрсти са Пепеом Имасом.

Вајда се показао као кључ успјеха за Ђоковића, који је у одсуству словачког тренера играо свој најслабији тенис и једноставно није могао да се пронађе.

Многи су за лоше партије Ђоковића кривили исхрану, стил живота и свашта друго, али се у свакој причи увијек појављивао самопрокламовани “гуру” Пепе Имас.

Марјан Вајда је у интервјуу за словачки “Шпорт” открио да је један од услова да се врати у Новаков тим био тај да се Ђоковић ријеши Имаса.

“Тако је, ја сам захтијевао да заврши са њим, али то није био мој главни услов. Морао сам Новака да видим лично, као и да успоставим тачан план и програм за нередне мјесеце. У Барселони смо се око свега договорили, и тада је одлучено да у његовој околини не би требало да буде толико људи колико је било. Хтио сам да тенис тренира, а не да филозофира о њему. Он је тенисер и то мора да му буде приоритет”, започео је причу Вајда.

Вајди се Имас никако није свиђао, али ни та цијелокупна његова филозифија.

“Тенис није филозофија, већ је спорт између два мушкарца. Ако жели да њиме влада онда мора напорно да тренира, игра мечеве и има јаку психу. Када видите доброг противника на другој страни мреже морате се концентрисати како да га најбоље избаците из ритма и гдје да пошаљете лоптицу, а не да размишљате о Буди. Драго ми је што смо успоставили те приоритете и мислим да је Новак, захвијаљујући њима, знатно напредовао послије 13 недјеља сарадње”, додаје словачки тренер.

Словак се побринуо и за Ђоковићеву исхрану, која је била недовољна за једног професионалног спортисту, поново му придодао протеине и оспособио га да се такмичи на највишем нивоу.

“Побринуо сам се да уноси доста протеина. Гебхарт Грич интензивно ради на његовој кондицији, а самим тим му се вратила и мишићна маса. Новак је фантастичан прототип атлете, јер има идеалну фигуру за тенис, али морао је да поврати мишићну масу. Иако му је дијета готово стриктно вегетаријанска, морала је да садржи барем неке животињске протеине, јер без њих ово све не би било могуће. Убацио је доста рибе, јер другу врсту меса није хтио да једе”, рекао је Вајда.

Вајда није хтио да претерује, али је признао да су медији превише критични када је у питању Новак Ђоковић, углавном у поређењу са Рафом Надалом и Роџером Федерером.

“Не желим да претјерујем, али медији су према Новаку критичнији него према другима. Нису се лепо односили према њему, иако је он велики шампион, као Федерер и Надал. Новака су нервирали медији на почетку повратка јер су га константно питали једно те исто, а он је увијек био искрен са њима. Неки таблоиди су 'вадили' његове ријечи из контекста, али он је то све пребродио. Утишао је све критичаре, а сада могу о њему да пишу само лијепе вијести”.

Вајда је већ раније открио да није потпуно вјеровао да ће Новаков повратак бити оволико брз, а да никако није очекивао да освоји Вимблдон.

“На нашем првом заједничком турниру Новак није био ментално јак, али је напредовао и већ сам на трећем заједничком турниру у Мадриду видио 'флешеве' старог Новака. Пораз у четвртфиналу Ролан Гароса од Марка Чекината га је поново 'оборио', а тешко су пале и ријечи да неће играти на трави. Успјели смо да га утјешимо и натјерамо да поново размотри ту одлуку. Сви су били укључени у то, не само ја. Дали смо му енергију и напредак је виђен. Ипак, кључ свега је био тај да је од момента кад је крочио на траву главни циљ био напредак у игри”, јасан је Марјан Вајда.

Новаков поновни рад са Вајдом се испоставио савршеним за њега. Недуго након званичног обнављања сарадње Србин је опет дошао до самог врха тениса освојивши престижни Гренд слем Вимблдон.

“Био сам скроз опуштен и дошао сам код Новака са неком новом енергијом, коју је он осјетио. Тренутно сам веома добро 'наштелован'. Послије интензивног путовања у посљедњих пар мјесеци сада су ми потребне двије, три недјеље одмора како бих напунио батерије”, закључио је причу за Вајда.

Србин и Словак су договорили сарадњу барем до краја 2018. године, а за даље остаје да видимо. Било како било, претходних пар мјесеци показало је да су њих двојица савршени један за другог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана