Вацлав Дворжак: Олбрајтова ће кривично одговарати за увреде

Ведрана Кулага
Вацлав Дворжак: Олбрајтова ће кривично одговарати за увреде

Бивши амерички државни секретар Мадлен Олбрајт понијела се недипломатски изјавом "одвратни Срби". С обзиром на то да се њене ријечи могу протумачити као кривично дјело увреде нације, расе, етничке и друге групе, удружење "Пријатељи Срба са Косова" припрема кривичну пријаву против Олбрајтове, која ће бити прослијеђена надлежним судским инстанцама за неколико дана.

Рекао је ово у интервјуу "Гласу Српске" чешки режисер и потпредсједник групе "Пријатељи Срба са Косова" Вацлав Дворжак.

Недавно се на потписивању књиге Мадлен Олбрајт у Прагу догодио инцидент када је група Чеха, умјесто књиге, на потпис бившем секретару САД пружила фотографије убијених на Космету и бомбардоване Србије из 1999. године, као и Дворжаков филм "Отето Косово". Она је на окупљене Чехе почела да виче: "Одвратни Срби, излазите!".

* ГЛАС: Ви сте присуствовали тренутку када је бивши државни секретар Мадлен Олбрајт увриједила Србе ријечима "Напоље одвратни Срби". Како је то изгледало?

ДВОРЖАК: Госпођа Олбрајт се понијела недипломатски, викала је, а затим је у кругу најближих сарадника рекла "одвратни Срби". Ми сви тамо говоримо чешки језик и међу нама није био ниједан Србин. С обзиром на то да госпођа Олбрајт добро говори чешки, може да процијени да се по чешком закону њене ријечи могу протумачити као кривично дјело увреде нације, расе, етничке и друге групе. Наше удружење због тога припрема кривичну пријаву против ње, која ће бити прослијеђена надлежнима за неколико дана.

* ГЛАС: Ријечи увреде услиједиле су након што су јој на сто стављени плакати са фотографијама злочина које је NATO починио на Косову?

ДВОРЖАК: Подсјетили смо је на њен ангажман на Косову и Метохији, отмице и противправно отцјепљење од Србије, али и на подржавање такозваног "независног Косова", односно мафијашке нарко-државе и игнорисање прогона становништва неалбанске националности, као и на уништавање културних споменика, а све под заштитом војника NATO-а. Све ово се третира као злочин и на то смо жељели да упозоримо чешку и свјетске јавности. То смо, чини ми се, урадили прилично успјешно. И раније смо упозоравали на то да су данашњи албански политички лидери укључени у трговину људским органима.

* ГЛАС: Иступе Олбрајтове осудио је и дио јавности у САД. Очекујете ли барем њено извињење?

ДВОРЖАК: Да, били смо прилично изненађени таласом подршке коју је наша акција доживјела, као и до какве осуде госпође Олбрајт је довео наш протест. Она је мислила да је овдје код куће, где је рођена, вољена особа. Наша штампа и телевизија су још под утицајем покојног Хавела од ње направили бог зна каквог дипломату, али смо јој показали да због својих злочина на Балкану, у Чешкој Републици као ни другдје у свијету, нема пријатеље. Занимљиво је како се овдје отворила бујица критика на рачун Косова, Олбрајтове и такве америчке политике на Балкану и ЕУ. Људи и политичари су се охрабрили и поносан сам на то што смо их на то подстакли. Предсједнички кандидат, који можда има највеће шансе да буде изабран, иначе бивши премијер - Милош Земан рекао је да је Косово нарко-држава под контролом исламске мафије, као и то да их је Олбрајтова 1999. године у вези са бомбардовањем Југославије преварила.

Један од најцјењенијих коментатора на радију, господин Петранек је распиривао тему данашњег режима на Косову. Из уста телевизијских коментатора се коначно чују критике режима данашњег Косова и похвале на рачун тога што наш предсједник никада није потврдио именовање чешког амбасадора у Приштини. Размишљање људи и медија се мијења и мислим да смо томе допринијели и кроз удружење "Пријатељи Срба на Косову".

* ГЛАС: Колико је важно да се сазна истина о страдањима у земљама бивше Југославије?

ДВОРЖАК: Мислим да је чешки народ одувијек осјећао симпатије према народу Србије, Црне Горе и руководства босанских и косовских Срба. Имамо сличну историју и сличне непријатеља. Антисрпска пропаганда која се у медијима развила у деведесетим годинама је изгубила дах.

* ГЛАС: Какав је Ваш став о ангажману Олбрајтове у БиХ?

ДВОРЖАК: Срби у БиХ то најбоље знају. Њена канцеларија у УН, на примјер, утицала је на мишљење у том тијелу, и то против Југославије и против Србије. На примјер, Кофи Ананов извјештај о звјерствима Орићевих гангстера око Сребренице управо је Олбрајтова задржала, да би довела до тога да Уједињене нације усвоје једностране мјере против Срба. Као министар иностраних послова чинила је све да изазове акцију против Срба у БиХ и за ову акцију припремала савезнике у NATO-у. Она је била та која је инспирисала Хавела да изговори нешто нечувено тј. "хуманитарно бомбардовање". Она је била та која је почела да подржава терористичку организацију ОВК и од косовско-албанске нарко-мафије направила борце за демократију и слободу. Она је била та која од почетка није жељела да се респектује Кумановски споразум и Резолуција 1244 и тако даље...

"Пријатељи Срба са Косова"

* ГЛАС: Која је основна идеја којом се руководи група "Пријатељи Срба са Косова" чији сте потпредсједник?

ДВОРЖАК: Помагање људима и организацијама на Косову. То су људи који су под сталним албанским терором. Наш циљ је повратак Срба и других расељених у своје домове на Косову и повратак Косова и Метохије под контролу Србије, повратак расељених Срба из Хрватске, као и да се очисти име Србије и Срба у чешкој и свјетској јавности. Желимо да са политичке сцене оду људи који су се огријешили својом неправедном политиком према Југославији, Србији и Србима. Једном ћемо успјети. Надам се да ћу успјети да набавим новац за завршетак филма о Сребреници, јер је ово веома изманипулисана ствар. Вјерујем да ћу наћи подршку у Републици Српској и Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана