VSTS se časti većim računima za mobilne

Svjetlana Šurlan
VSTS se časti većim računima za mobilne

Sarajevo - Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH godinama troši velike svote novca na račune za mobilne telefone, ali im to nije smetalo da ove godine povećaju limit potrošnje.

Za troškove mobilnih telefona zaposlenih u VSTS-u u posljednje četiri godine potrošeno je više od 114.000 maraka, pokazala je analiza korisnika službenih mobilnih telefona.

Iako je još na snazi zaključak Savjeta ministara, kojim je, s obzirom na ekonomsku situaciju i ograničenja ukupnih javnih rashoda i prihoda, od budžetskih korisnika zatražio maksimalnu racionalizaciju potrošnje, VSTS se odlučio na povećanje limita iznosa koji može biti potrošen na mobilne telefone. Na sjednici VSTS-a, održanoj od 16. do 18. aprila ove godine, utvrđeni iznosi telefonskih računa koje plaćaju iz budžeta za predsjednika i direktora Sekretarijata su povećani sa 150 na do 200 KM. U VSTS-u to pravdaju činjenicom da prethodno odobreni mjesečni iznosi nisu realno procijenjeni, te da su zbog potreba posla tražili da budu izmijenjeni. Ističu da su u julu 2013. godine, na osnovu usvojenih mjera štednje, umanjili dotadašnje mjesečne iznose korisnicima službenih telefona, što je dovelo do ušteda.

- Mjesečni iznos je umanjen predsjedniku sa 200 na 150 KM, potpredsjednicima i stalnom članu Savjeta sa 70 na 50, glavnom disciplinskom tužiocu, zamjeniku direktora Sekretarijata, te šefu - zamjeniku šefa Kabineta sa 150 na 100 KM - rekli su u VSTS-u.

Dodali su da su tada šefu Odjeljenja za finansije i računovodstvo, šefu - zamjeniku šefa projekta jačanja tužilačkih kapaciteta, te šefu projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa u BiH odobreni iznosi takođe umanjeni sa 70 na 50 KM.

- VSTS je racionalnim korišćenjem i smanjenjem mjesečnih limita potrošnje već uspio da smanji troškove ove kategorije za 21 odsto - naglasili su iz VSTS-a.

Troškovi službenih mobilnih telefona za članove Savjeta i radnike Sekretarijata finansiraju se iz budžeta VSTS-a, a troškovi telefona projektnog osoblja iz pripadajućih projekata. Od onih koji imaju pravo na plaćanje troškova mobilnih telefona u VSTS-u, jedino potpredsjednici VSTS-a Jadranka Lokmić-Misirača i Ružica Jukić to pravo ne iskorišćavaju.

Troškovi za službene telefone u 2010. godini iznosili su 31.800 KM, godinu kasnije 31.984, 2012. godine 25.074, a prošle godine 25.506 KM. Pravo na korišćenje službenih mobilnih telefona u VSTS-u imaju 22 osobe.

Kada je riječ o korišćenju mobilnih telefona u drugim institucijama BiH, članovima Predsjedništva i Savjeta ministara BiH dozvoljen je mjesečni limit od 500 KM, dok je zamjenicima ministara, revizorima, rukovodiocima institucija, predsjedniku Ustavnog suda, Suda BiH i glavnom tužiocu Tužilaštva BiH limit 200 maraka. Svi poslanici i delegati u Parlamentu BiH su za korišćenje službenih telefona u 2013. i 2014. godini potrošili 53.000 KM. Sud BiH lani je na mobilne telefone potrošio 7.017, Tužilaštvo oko 28.000, a Ustavni sud BiH oko 10.000.

Odobreni mjesečni limiti troškova mobilnih telefona u VSTS-u

  • 200 KM - predsjednik i direktor Sekretarijata VSTS-a
  • 100 KM - zamjenik direktora Sekretarijata, glavni disciplinski tužilac, zamjenik šefa Kabineta predsjednika, šef Odjeljenja za IKT i portparol
  • 70 KM - vozači                            
  • 50 KM - potpredsjednici i član VSTS-a u punom radnom angažmanu, šef Odjeljenja za finansije, šefovi i zamjenici šefova projekata, zamjenik šefa Odjeljenja za administraciju, koordinator - pravni savjetnik, koordinator za praćenje tendera, sistemski administratori, službenik za rad na terenu - pravni savjetnik, službenik IKT Help deska
  • 45 KM - podrška u IKT server sobi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana