ВСТС одггодио изјашњавање о ревидираним закључцима

Срна
ВСТС одггодио изјашњавање о ревидираним закључцима

Сарајево - Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ изјасниће се 27. новембра о приједлогу ревидираних закључака у вези са провјером ратне прошлости судија и тужилаца, одлучио је Савјет након данашње вишечасовне расправе.

Одгађање изјашњавања о закључцима које је било најављено за данас, предсједник Савјета Милан Тегелтија је, након бурне расправе, образложио потребом да се још једном сагледају кориговани приједлози закључака да би били у складу са европским прописима.


Тегелтија је у паузи сједнице рекао новинарима да је Делегација Европске комисије тражила да закључке, који су донесени 26. октобра, а који су изазвали бројне реакције домаће јавности и међународне заједнице, поново буду размотрени и прилагођени европским стандардима.

"Да не бисмо дошли у ситуацију да опет имамо некакве реакције, потребно нам је одређено вријеме да извршимо консултације и видимо да ли можемо да направимо неку верзију, односно да ли је већ понуђена верзија оно што Европска комисија од нас тражи", каже Тегелтија.

Он је истакао да се у овом случају одлучује у контексту опредјељења БиХ и свих њених друштвених актера за приступање ЕУ, додајући да не би жељели да предузимају ниједан корак који би био оцијењен као препрека том путу.

Према његовим ријечима, Савјет као цјелина и ниједан његов члан појединачно, неће учинити ништа што ће нарушити лични и професионални интегритет и интегритет ВСТС-а, јер нису спремни да ураде нешто што може угрожавати њихово мишљење.

"Спремни смо да разговарамо о форми три закључка на начин да избјегнемо сва могућа погрешна, посебно злонамјерна, тумачења", рекао је Тегелтија.

Он је нагласио да ће ВСТС дати свој максимум да уобличи закључке у форму која ће бити у складу са захтјевима који се пред њих, као једну од институција БиХ, стављају у контексту придруживања ЕУ.

Тегелтија је потврдио да је највише неразумијевања изазвао пети закључак у којем је термин "без дисциплинског поступка" створио много погрешних интерпретација.

Он је објаснио да се у првој тачки прве верзије петог закључка говорило о потреби увођења корективног механизма, да се изврши разрјешења судија без дисциплинског поступка усљед околности које нису биле познате у вријеме именовања.

Друга тачки тог закључка говори да тај корективни механизам треба да буде усклађен са свим правним стандардима и захтјевима Европске конвенције, а Тегелтија каже да су осмишљавање тог поступка препустили њиховој Комисији за легислативу.

"Реченица жбез дисциплинског поступкаж отворила је контроверзе у јавности и да ли то значи да ће се судије разрјешавати на начин да се одстрањују системом они који су жполитички неподобниж. Пошто то није била намјера ни у првом закључку, ми смо другим закључком остали код потребе увођења корективног механизма, с тим што смо рекли да прихватамо да он буде уграђен у познати дисциплински поступак као његово унапређење и проширење. Од Европске комисије смо тражили да организује ТАИЕКС семинар, и помогну нам да осмислимо механизам како би задовољили европске потребе", објаснио је Тегелтија.

Потпредсједник ВСТС-а Ружица Јукић сматра да је пети закључак требало ставити ван снаге јер већ постоји предвиђени механизам, а у случајевима да одређено лице није навело да се против њега води судски поступак, дисциплински тужилац може покренути процес.
 


"Сваки други поступак, који би био мимо дисциплинског, био би катастрофа. Овај закључак је за мене неприхватљив, а и већина чланова Савјета данас је била против њега. Мислим да ова тачка нема смисла, поготово јер је међународна заједница рекла свој став да је она противна Европској конвенцији", рекла је Јукићева новинарима.

Она је потврдила да ће гласати за прва четири закључка која су коригована, јер се њима не крше закони.

"Сви траже одређене информације и што их више дајемо тиме смо транспарентнији и указујемо да ништа не кријемо. Већ су нам се јавила два тужиоца БиХ да нису били тужиоци ратних војних судова. Сваку информацију треба провјерити", рекла је Јукићева.

Током данашње расправе о предложеним закључцима, чланови ВСТС-а Горан Незировић и Славо Лакић навели су да тачку из закључка да се без дисциплинског поступка судије или тужиоци могу разријешти дужности, као и информације о истрагама против судија и тужилаца, треба опозвати.

Члан Савјета Моника Мијић каже да се не осјећа сигурном да износи своје мишљење, јер су након прошле сједнице медији објавили списак како је ко гласао, због чега је доживјела велике непријатности.

"Ниједан позитиван правни пропис није прекршен овим закључцима и не видим разлог да их опозовемо. Будемо ли то урадили, заиста ће ова институција бити у кризи", каже Мијићева.

Потпредсједник ВСТС-а Јадранка Локмић Мисирача рекла је да није сигурна да предложени закључци могу опстати, јер неки институционално не могу бити постављени.

Члан Савјета Милијана Буха сматра да ниједан ревидирани закључак није супротан европским вриједностима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана