VSTS: Ravnomjerno raspodijeliti predmete ratnih zločina

S. Š.
VSTS: Ravnomjerno raspodijeliti predmete ratnih zločina

Trebinje - Predsjednici sudova treba da vode računa o ravnomjernoj raspodjeli predmeta koji se odnose na ratne zločine između sudija s ciljem njihovog efikasnijeg i ekonomičnijeg rješavanja, zaključeno je na radionici održanoj u Trebinju.

Radionicu je organizovao Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH kako bi sudije u predmetima ratnih zločina razmotrile korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija i obezbijedile brže procesuiranje predmeta.

- Potrebno je jačati koordinaciju i saradnju među institucijama u BiH s ciljem efikasnijeg rješavanja predmeta ratnih zločina - navedeno je u usvojenim zaključcima.

Sudovi su podstaknuti da u što većem obimu koriste video-link prilikom saslušanja stranaka s ciljem efikasnijeg i ekonomičnijeg rješavanja predmeta.

Član VSTS-a i sudija Suda BiH Dragomir Vukoje je istakao da VSTS, uz podršku Evropske unije, preduzima različite aktivnosti na primjeni mjera predviđenih Strategijom za rad na predmetima ratnih zločina i preporuka s ciljem efikasnog i kvalitetnog rješavanja ovih predmeta.

- VSTS je obezbijedio tehničku opremu, prostorne kapacitete za primjenu mjera zaštite svjedoka i sredstva za ljudske i materijalne resurse neophodne za uspješno procesuiranje ratnih zločina - rekao je Vukoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana