Уз добру забаву и ватромет у Бањалуци дочекана Нова година

Срна
Уз добру забаву и ватромет у Бањалуци дочекана Нова година

Бањалука - Бројни Бањалучани и посјетиоци из земље и иностранства дочекали су Нову 2018. годину на отвореном уз традиционални ватромет и добру забаву за коју су се побринули естрадне звијезде Лукијан Ивановић, Никола Роквић и "Лексингтон бенд".

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић је тачно у поноћ пожелио Бањалучанима и гостима срећну Нову годину.


"Бањалучанима и свима осталима можемо пожељети све најбоље у 2018. години, пуно здравља, посла, задовољства, породичне среће и професионалног успјеха", рекао је новинарима Радојичић.

Он је синоћ истакао да су градске власти пуно тога замислиле у предстојећој години, споменувши да је Бањалука Европски град спорта 2018. године, кандидатуру за Европски град културе, али и бројне инфраструктурне пројекте, међу којима су нови "Зелени мост" и завршено централно гријање.

Новогодишње славље на отвореном синоћ су обезбјеђивали припадници Полицијске управе Бањалука, а ангажоване су и дежурне службе.

Централна бина за прославу Нове године у Бањалуци била је на главној саобраћајници између Парка "Петар Кочић" и хотела "Палас", због чега је промијењен режим саобраћаја у централном дијелу града, од "Поште" до Улице Марије Бурсаћ.

У току новогодишње ноћи био је организован бесплатан превоз путника на одређеном броју линија јавног градског превоза.

Дочеку Нове године на отвореном претходила је јучерашња прослава Дјечије нове године када су најмлађе Бањалучане забављали Дјечији хор "Врапчићи" и састав "Мама вокс", а срећну Нову годину им је пожелио замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић.

У граду је од отварања "Зимзограда" - 1. децембра примијетно присуство бројних туриста из Словеније, Србије и Хрватске.

Бројни Бањалучани су Нову годину дочекали у својим домовима, са породицом и пријатељима, а прослава је организована у већини угоститељских објеката у граду.

У Бањалуци се вечерас наставља новогодишњи програм према којем је од 21.00 час предвиђен наступ Џенана Лончаревића, а од 22.10 часова Тонија Цетинског.

На препуном Тргу Крајине прекјуче су одржани концерти регионалних музичких звијезда Иване Петерс и Сергеја Ћетковића.

Град Бањалука је поводом Нове године на платоу испред Музеја савремене умјетности Републике Српске и Народног позоришта Републике Српске приредио пригодан програм у оквиру манифестације "Зимска чаролија".

Софија од данас предсједава европским блоком

Софија - Бугарска данас, први пут од уласка у чланство ЕУ, преузима предсједавање европским блоком од Естоније.
Бугарска која је најсиромашнија чланица ЕУ свој шестомјесечни мандат почиње уз слоган "Јединство је снага".

Софија је изразила жељу за подстицањем консензуса, јединства и конкурентности, а посебан изазов представља превазилажење постојећих несугласица око избјегличке кризе.

У свом програму, Бугарска наводи да ће, пошто је неколико чланица европског блока одбило систем квота за пресељај азиланата, покушати да пронађе одржив систем за рјешавање имиграције.

Дијалог са трећим земљама како би се учрстио повратак имиграната којима је одбијен захтјев за азил и јачање контрола спољних граница неке су од регулатива које предвиђа бугарско предсједништво ЕУ на челу са премијером Бојком Борисовим.

Бугарско предсједништво ЕУ као један од својих приоритета наводи и враћање пажње европског блока на земље западног Балкана.

Међу скоро 300 састанака који ће бити организовани током бугарског предсједавања ЕУ, налази се и специјални самит ЕУ 17. и 18. маја са земљама кандидатима за чланство.

"Европски пројекат неће бити окончан без интеграције Балкана", рекла је бугарски званичник Лиљана Павлова.

Осим наведених питања, током бугарског предсједавања очекује се и почетак одлучујуће фазе преговора о изласку Велике Британије из чланства ЕУ.

Бугарска мандат предсједавајућег ЕУ предаје Аустрији 1. јуна

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана