Uvredljivom prazniku nije mjesto u opštini Bosanski Petrovac

G. M.
Uvredljivom prazniku nije mjesto u opštini Bosanski Petrovac

Bosanski Petrovac - Klubovi odbornika DNS-a, SNS-a i DNZ-a u Skupštini opštine Bosanski Petrovac najavili su političku bitku za ukidanje proslave 14. septembra, koji Bošnjaci slave kao dan oslobođenja, dok je za Srbe taj datum sinonim za progon, patnje i bol.

Oni su najavili borbu da taj "praznik" bude izbačen iz Statuta opštine jer je uvredljiv za više od polovine građana.

- Očekujemo i da tematska sjednica Skupštine opštine rezultuje deklaracijom o nacionalnoj toleranciji i suživotu. Tom deklaracijom bismo predložili da septembar bude proglašen mjesecom mira i tolerancije. Posebno je osjetljiv 14. septembar. Taj dan je i ugrađen u Statut opštine kao "važan datum". Izražavamo neslaganje sa takvom kvalifikacijom dana na koji su nacionalne tenzije probile granice usijanja. Taj dan produbljuje nacionalne šavove i nije prikladan za takav vid obilježavanja - navedeno je u zajedničkom saopštenju tri stranke.

Istakli su da osuđuju i sve ispade i zločine koje je počinila srpska strana, a pogotovo progon bošnjačkog stanovništva.

- Nemamo ništa protiv toga da taj dan obilježavaju udruženja ratnih veterana ili neka druga, ali on treba da bude izbačen iz Statuta opštine - navedeno je u saopštenju.

Svake godine obilježavanju 14. septembra u Bosanskom Petrovcu prisustvuje i bivši komandant Petog korpusa Armije RBiH Atif Dudaković, koji je osumnjičen za ratne zločine nad Srbima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana