Utvrđen prijedlog budžeta Republike Srpske za narednu godinu od 3,56 milijardi KM

Srna
Utvrđen prijedlog budžeta Republike Srpske za narednu godinu od 3,56 milijardi KM

Banjaluka - Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog budžeta Srpske za 2019. godinu u iznosu od 3,56 milijardi KM, što je za 168 miliona KM manje od rebalansa za ovu godinu.

Prema Prijedlogu budžeta, izvorni prihodi su veći za 35,1 milion KM u odnosu na ovu godinu.

Najveći rast na rashodovnoj strani je na pozicijama ličnih primanja - 34,5 miliona, prvenstveno zbog planiranog povećanja za plate u obrazovanju i kulturi, koje uz minuli rad ukupno iznosi 20 miliona KM.

Prijedlogom budžeta je planirano i povećanje transfera Fondu dječije zaštite za 21 milion KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Na poziciji rashoda planirano je smanjenje izdataka za otplatu dugova, gdje je Prijedlogom budžeta na ovoj poziciji predviđen iznos od 489,9 miliona KM, što je za 261,3 miliona manje u odnosu na rebalans za ovu godinu.

Prema Prijedlogu budžeta, planirani budžetski suficit iznosiće 56,6 miliona KM.

Vlada Srpske utvrdila je i Prijedlog Zakona o izvršenju budžeta, kao i Prijedlog programa ekonomskih reformi za period 2019-2021. godina koji je izrađen na osnovu metodologije i smjernica Evropske komisije.

Osnovni okvir za izradu navedenog dokumenta su memorandumi o zajedničkim politikama i mjerama potpisani u decembru 2017. godine sa socijalnim partnerima, Smjernice za razvoj privrede koje je Vlada pripremala od aprila ove godine zajedno sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca i Privredne komore Srpske, te Program rada Vlade Srpske za mandatni period 2018-2022. godina.

Ove smjernice su prezentovane na konferenciji "Privreda Republike Srpske od 2019. do 2022. godine - dijalog za budućnost".

Glavni ciljevi politika su dati kroz sedam prioriteta - povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede s ciljem povećanja plata, održiv zdravstveni sistem, efikasan ukupan javni sektor, obrazovni sistem i tržište rada prilagođeni potrebama privrede, poboljšanje demografske pozicije Srpske.

Među prioritetima u Prijedlogu programa ekonomskih reformi su istraživanje, razvoj, inovacije i digitalna ekonomija, te evropske integracije, regionalna i međunarodna saradnja.

Prethodno definisani ciljevi obuhvataju mjere na osnovu kojih će se sprovoditi i smjernice za politike koje su usvojene na Ekonomskom i finansijskom dijalogu u maju ove godine, ali uz puno poštovanje ustavnih ovlašćenja svakog nivoa vlasti u BiH, te nadležnosti institucija.

Refundiranje plate za porodilje - 80 odsto bruto plate

Vlada Republike Srpske utvrdila je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o dječijoj zaštiti koji će omogućiti da poslodavcima, korisnicima prava na refundaciju, u narednoj godini bude refundirana naknada od 80 odsto bruto plate za lica koja koriste porodiljsko odsustvo.

Osnovni razlog za ovo je finansijsko rasterećenje poslodavaca koji su korisnici prava na refundaciju naknade plate za vrijeme korišćenja porodiljskog odsustva, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Programom ekonomskih reformi Srpske za period 2018–2020. godine i Memorandumom zaključenim između Unije udruženja poslodavaca i Vlade utvrđena je obaveza Vlade da u trogodišnjem periodu u cijelosti preuzme trošak naknada za vrijeme porodiljskog bolovanja zaposlenih, te je za ovu godinu utvrđena obaveza umanjenja osnovice doprinosa za 20 odsto, za sljedeću godinu 50 odsto i za 2020. godinu i dalje 100 odsto.

Sa tim ciljem je Zakonom o doprinosima u ovoj godini osnovica doprinosa za lica koja koriste porodiljsko umanjena za 20 odsto u odnosu na osnovicu koju čini bruto naknada plate dok koriste porodiljsko. Iz sredstava Javnog fonda za dječiju zaštitu refundirana je naknada isplaćene plate.

Refundacija naknade plate za lica koja koriste porodiljsko u iznosu od 80 odsto od bruto plate koja će biti vršena u sljedećoj godini čini povrat isplaćene plate uvećane za 50 odsto ukupnih poreza i doprinosa.

"Predloženo rješenje istovremeno predstavlja smanjenje troška poslodavcima i povećanje obima pronatalitetne mjere u okviru sredstava Javnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske", ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana