Utvrđen modifikovani Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama

Srna
Utvrđen modifikovani Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama

Sarajevo - Savjet ministara utvrdio je danas modifikovani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama kojim se predviđa povećanje putarine za 0,15 KM i da će prikupljena sredstva biti isključivo korištena za izgradnju auto-puteva i puteva, kao i njihovu rekonstrukciju.


Utvrđeno je da se ne povećavaju akcize, osim na bio-goriva i bio-tečnosti, saopšteno je iz Savjeta ministara.

U modifikovanom Prijedlogu zakona su, uz saglasnost svih relevantnih učesnika u procesu pripreme i izrade, izvršena poboljšanja u vezi sa definisanjem namjene i utroškom sredstava.

Set zakona o akcizama upućen je u dalju proceduru Parlamentarnoj skupštini BiH, a njegovo usvajanje značilo bi pokretanje velikog investicionog ciklusa u oblasti izgradnje auto-puteva i puteva na teritoriji cijele BiH, što bi vodilo daljem rastu BDP-a, jačanju i razvoju niza komplementarnih privrednih djelatnosti, povećanju kompetitivnosti BiH i otvaranju novih radnih mjesta, navodi se u saopštenju.

: Modifikovani prijedlog sa pratećim poboljšanjima usaglašen je na nivou ministara finansija i premijera entiteta, kao i predstavnika Savjeta ministara, a nakon niza konsultacija i analiza, uz aktivnu podršku i tehničku ekspertsku asistenciju Delegacije EU u Sarajevu. /kraj/veb/ljlj

Mktić Usvojen set zakona o akcizama bez glasova SDS-ovih ministara

Savjet ministara usvojio je set zakona o akcizama bez glasova ministara iz Republike Srpske /SDS/, izjavio je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.
Mektić je naveo da su protiv zakona glasali ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i on.

"Prema Poslovniku o radu Savjeta ministara, set zakona dobio je većinu glasova i kao takav ide u dalju proceduru", rekao je Mektić novinarima i dodao da ne zna koja je verzija usvojena jer prilikom rasprave i glasanja nije imao prijedloge zakona ni u pisanom materijalu niti u elektronskoj verziji.

On je istakao da je tražio da ovi zakoni budu skinuti sa dnevnog reda današnje sjednice Savjeta ministara.

"Što se mene tiče, urađen je presedan", naglasio je Mektić.

Za set zakona o akcizama glasao je i ministar transporta i komunikacija Ismir Jusko iz SBB-a, iako su iz ove stranke ranije najavljivali da su protiv ovakvih zakonskih prijedloga.

Usvojeni su Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Nacrt zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Predlagač sva tri zakonska akta je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana