Утврђен Преднацрт буџета у износу од 3,3 милијарде КМ

Срна
Утврђен Преднацрт буџета у износу од 3,3 милијарде КМ

Бањалука - Влада Републике Српске утврдила је Преднацрт буџета Српске за наредну годину у износу од 3.335.000.000 КМ, изјавио је министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија.

"Планирани приходи за наредну годину износе 2.682.500.000 КМ, што је за 91,4 милиона КМ или за 3,5 одсто више него у овогодишњем буџету Српске", рекао је Тегелтија новинарима у Бањалуци након сједнице Владе.


Он је навео да се у овој години може очекивати реални раст БДП-а од 3,6 одсто, а у наредној години то би требало да буде 3,7 одсто.

"Нашим приходима највише доприносе порези - директни и индиректни, а након тога допринос за пензијско и инвалидско осигурање. Највећи раст очекујемо од пореских прихода који су планирани у износу од 2.493.000.000 КМ, што је више за 5,3 одсто него у овој години", истакао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, у наредној години ће знатно нижи бити непорески приходи, а дуг Српске неће бити већи од 42 одсто БДП-а.

Тегелтија је навео да је за исплату пензија у наредној години предвиђено нешто више од милијарду КМ, што је више за 25,7 милиона КМ у односу на ову годину, а за субвенције 97,9 милиона КМ, које ће, између осталог, бити усмјерене за пољопривреду и "Жељезнице Републике Српске".

"Буџетом ће бити обезбијеђено функционисање институција Републике Српске, значајне инвестиције у здравствени сектор и образовање, биће повећано издвајање за социјалну заштиту и редовно сервисиране све обавезе", рекао је Тегелтија, напомињући да ће се наставити са заустављањем раста текућих расхода, строгом контролом запошљавања у јавном сектору и мораторијумом на раст плата у јавном сектору када је ријеч о цијени рада.

Он каже да су укупни буџетски расходи у 2018. години планирани у изнозу од 2.486.000.000 КМ, што је за 36,7 милиона КМ више у односу на ову годину, те да је планирани буџетски суфицит 127,2 милиона КМ.

Он је подсјетио да дуг Српске за ову годину износи око 4,3 милијарде КМ, што је 43,08 одсто БДП-а.

Влада Републике Српске утврдила је данас Преднацрт економских реформи за период 2018-2020. година.

"Програме економских реформи одвојено раде Република Српска и Федерација БиХ на период од три године. Након овога биће сачињен обједињени програм економских реформи", каже Тегелтија и наводи да су у документу набројане кључне преоруке, области и приоритетне пројекције.

Он је додао да ће од понедјељка, 13. новембра, почети консултације о овим документима са социјалним партнерима.

Влада Републике Српске утврдила је данас и Преднацрт закона о доприносима, те Нацрт закона о дјечијој заштити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана