Utezanje pravila o radu parlamentaraca u ćorsokaku

Ž. D.
Utezanje pravila o radu parlamentaraca u ćorsokaku

Sarajevo - Privremena zajednička komisija oba doma Parlamenta BiH za izradu prijedloga izmjena i dopuna poslovnika Predstavničkog i Doma naroda posao bi trebalo da privede kraju u julu, ali članovi komisije priznaju da će teško da urade bilo šta do tada.

Komisija je sa radom počela 15. februara, a po sopstvenom priznanju, nisu daleko odmakli kako zbog činjenice da na sjednice ne dolaze svi članovi, tako i zbog toga što nisu dobili dovoljno primjedbi, a nisu zadovoljni ni metodom rada.

Član komisije Lazar Prodanović iz SNSD-a smatra da bespotrebno gube vrijeme.

- Ovakvim metodom rada trebalo bi nam, figurativno rečeno, 100 godina da završimo posao ili, da budem precizniji, više od mandata, jer razmatramo član po član poslovnika oba doma. Jedina opcija je višečasovni rad nekoliko dana ako želimo da napravimo posao - rekao je Prodanović.

Član Komisije Momčilo Novaković (NDP) potvrđuje da nekog ozbiljnijeg napretka nema.

- Tražili smo od svih poslanika i komisija domova da dostave svoje primjedbe, ali čini mi se da ćemo sami pokušati da riješimo ova pitanja. Revolucionarnih izmjena neće biti. Jedino moguće rješenje je da se organizuje dvodnevna ili trodnevna sjednica zajedno sa OEBS-om i Evropskom komisijom da se nešto ozbiljno uradi - rekao je Novaković.

Predsjedavajući Komisije Hazim Rančić iz SDA kaže da su dobili veoma malo primjedbi, pa sami razmatraju član po član poslovnika.

- Između ostalog, razmatramo i pitanje dolaska, odnosno nedolaska na sjednice. Neke zemlje su to pitanje zakonski riješile. Vidjećemo na kraju šta ćemo od svega toga dobiti - rekao je Rančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana