Usvojeno produženje službe profesionalnih vojnika

Srna
Usvojeno produženje službe profesionalnih vojnika

Sarajevo - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH juče je usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH kojim se predviđa produženje trajanja službe profesionalnih vojnika.

Ovim izmjenama maksimalna dužina trajanja službe vojnika pomjera se na navršenih do 40 godina, čime BiH slijedi praksu zemalja regiona.


Istovremeno se propisuje procedura za produženje ugovora u pogledu ispunjavanja psihofizičkih standarda, što će omogućiti kontinuiranu spremnost vojnika u izvršavanju zadataka i, uz njihovo stečeno iskustvo, dodatano ojačati Oružane snage BiH.

Dopunama Zakona pomjera se i dužina trajanja službe vojnika u rezervnom sastavu sa 35 na 40 godina života.

Navedeni zakonski prijedlog treba da usvoji Dom naroda kako bi ova rješenja počela da se primjenjuju.

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH, koji je predložio Nikola Lovrinović iz HDZ-a BiH, nije dobio potrebnu podršku i za njega je obustavljena procedura.

Zbog nedovoljnog broja glasova poslanika iz Republike Srpske, odnosno zbog nepostojanja entitetske većine, na dodatno usaglašavanje Kolegijumu Predstavničkog doma upućeni su Prijedlog zakona o dopunama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH, koji je predložio Mirsad Đonlagić iz SBB-a, te Prijedlog zakona o Agenciji za istrage i zaštitu, koji je predložio Savjet ministara.

Glasanjem u drugom krugu Predstavnički dom odlučio je da prihvati ranije predložene poslaničke inicijative kojima se traži uvrštavanje u dnevni red rasprave u vezi sa radom Centralne izborne komisije BiH i praćenjem predstojećih opštih izbora.

Usvojen je izvještaj o radu Centralne banke BiH za 2017. godinu, dok su zbog nepostojanja entitetske većine na usaglašavanje Kolegijumu upućeni izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH i Regulatorne komisije za električnu energiju BiH za prošlu godinu.

Izjašnjavanje o informaciji o projektu “PRO-Budućnost” i Platformi za mir, koju je podnijelo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, odgođeno je za iduću sjednicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana