Usvojene izmjene Zakona o javnom RTV sistemu

Srna
Usvojene izmjene Zakona o javnom RTV sistemu

Sarajevo - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o javnom RTV sistemu BiH na zahtjev Savjeta ministara BiH.

Predloženom izmjenom, važeći sistem naplate RTV takse putem telekom operatera u BiH bio bi nastavljen do 30. juna, čime bi se omogućilo nesmetano finansiranje i funkcionisanje tri javna RTV servisa u BiH.


Usvojen je zaključak koji je predložila poslanik SNSD-a Dušanka Majkić da Odbor javnog RTV sistema do 30. aprila dostavi novi model naplate RTV takse.

Nisu usvojeni zaključci Nikole Lovrinovića iz HDZ-a koji je predložio razrješenje i imenovanje novog Upravnog odbora javnog RTV sistema i Upravnog odbora BHRT-a, kao i to da se entitetskim parlamentima predloži da raspuste upravne odbore entitetskih javnih RTV servisa.

Predstavnički dom usvojio je Protokol o saradnji u traženju nestalih lica između Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije, koji je predložilo Predsjedništvo BiH.

Prijedlog poslanika SDP-a BiH Denisa Bećirovića da sa dnevnog reda današnje sjednice bude skinuto davanje saglasnosti za ratifikovanje Protokola o saradnji u traženju nestalih lica između BiH i Srbije izazvao je burnu raspravu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i kritike poslanika iz Republike Srpske.

Protokol o saradnji u traženju nestalih lica između BiH i Srbije ostao je na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jer je riječ o obaveznoj tački koju je predložilo Predsjedništvo BiH.

Predstavnički dom usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme, čiji je cilj poboljšanje zakonskih rješenja i bolje sprovođenje zakona u korist institucija i privrednika u oblasti namjenske industrije.

U prvom čitanju podržan je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o odlikovanjima BiH kojim se predviđa uvođenje ordena srebrnog grba sa mačevima koji bi bio dodjeljivan vojnim licima iz BiH za ispoljenu hrabrost i požrtvovanje u pružanju pomoći u prirodnim, tehničkim i drugim katastrofama.

Usvojeni su izvještaji za prošlu godinu o radu parlamentarnih komisija, o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH i o radu Odbora za žalbe građana parlamenta BiH.

Predstavnički dom imenovao je Jasmina Pilicu za zamjenika direktora Kancelarije za reviziju institucije BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana