Usvojena odluka o načinu regulisanja prava na penziju

Agencije
Usvojena odluka o načinu regulisanja prava na penziju

Sarajevo - Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Odluku kojom se potvrđuje pravo na penziju pripadnika Oružanih snaga BiH, koje je ostvareno prema odredbama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, a regulisaće se u Jedinstvenom zakonu o ostvarivanju prava na penziju pripadnika Oružanih snaga BiH u Federaciji BiH, prenose agencije.

Prema ovoj odluci, koja je usvojena na sjednici održanoj kasno sinoć u Sarajevu, jedinstveni zakon treba da donese federalni Parlament do 31. marta, a u slučaju da zakon ne bude donesen do predviđenog roka pravo na penziju biće regulisano posebnim zakonom koji će biti donesen najkasnije do 20. aprila.

Nakon što je Predstavnički dom federalnog Parlamenta donio Odluku na sinoćnjoj 14. vanrednoj sjednici, predstavnik boračke populacije Šemsudin Pojata rekao je da su od relevantnih političara dobili uvjerenje da je Odluka o načinu regulisanja statusa prava na penziju pripadnika Oružanih snaga BiH kojima su prestala prava na dan 31. maja 2012. godine pravni akt koji garantuje sigurnost boračke populacije.

On je je istakao da je Odluka jače utemeljenje nego prethodno doneseni zaključak, jer ona proizvodi pravno dejstvo.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH utvrdio je i Zakon o zaštiti žiranata u ovom entitetu.

Poslanici SDA su napustili sinoćnju sjednicu nezadovoljni odlukom parlamentarne većine da se na zahtjev poslanika SDP-a sa dnevnog reda povuče razmatranje Zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnijim uslovima shodno Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana