Усвојена одлука о начину регулисања права на пензију

Агенције
Усвојена одлука о начину регулисања права на пензију

Сарајево - Представнички дом Парламента Федерације БиХ усвојио је Одлуку којом се потврђује право на пензију припадника Оружаних снага БиХ, које је остварено према одредбама Закона о служби у Оружаним снагама БиХ, а регулисаће се у Јединственом закону о остваривању права на пензију припадника Оружаних снага БиХ у Федерацији БиХ, преносе агенције.

Према овој одлуци, која је усвојена на сједници одржаној касно синоћ у Сарајеву, јединствени закон треба да донесе федерални Парламент до 31. марта, а у случају да закон не буде донесен до предвиђеног рока право на пензију биће регулисано посебним законом који ће бити донесен најкасније до 20. априла.

Након што је Представнички дом федералног Парламента донио Одлуку на синоћњој 14. ванредној сједници, представник борачке популације Шемсудин Појата рекао је да су од релевантних политичара добили увјерење да је Одлука о начину регулисања статуса права на пензију припадника Оружаних снага БиХ којима су престала права на дан 31. маја 2012. године правни акт који гарантује сигурност борачке популације.

Он је је истакао да је Одлука јаче утемељење него претходно донесени закључак, јер она производи правно дејство.

Представнички дом Парламента ФБиХ утврдио је и Закон о заштити жираната у овом ентитету.

Посланици СДА су напустили синоћњу сједницу незадовољни одлуком парламентарне већине да се на захтјев посланика СДП-а са дневног реда повуче разматрање Закона о потврђивању права на пријевремену старосну пензију остварену под повољнијим условима сходно Закону о служби у Оружаним снагама БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана