Усвојена Декларација о статусу РС, Додик поново предсједник странке

Nezavisne.com
Усвојена Декларација о статусу РС, Додик поново предсједник странке

Сарајево - Уколико до 2017. године не буде видљивих елемената стабилизације и уважавања ставова РС те враћања њених ингеренција у складу са Уставом БиХ, у 2018. години биће предложено Народној скупштини РС да распише обавезан референдум о статусу РС.

Ово је данас након што је окончан Пети сабор Савеза независних социјалдемократа (СНСД), рекао стари-нови предсједник ове партије Милорад Додик.

Додик је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву, по завршетку Петог сабора СНСД-а, истакао да ће приједлог на референдуму бити самостална држава Република Српска.

“Устав и закон Републике Српске предвиђају референдум, јер ми не спроводимо референдум на нивоу БиХ, него на нивоу Републике Српске”, појаснио је Додик, упитан да ли то значи да се крши Устав БиХ, јер он не предвиђа референдум ентитета.

Додик је истакао да је то став СНСД-а, који је изнесен у Декларацији “Република Српска - слободна и самостална будућност и одговорност” око којег могу да се окупе и друге странке и невладине организације.

Најавио је да ће крајем 2017. године бити одржана конвенција СНСД-а на којој ће бити оцијењено да ли је почео процес уважавања ставова Републике Српске и шта ће бити предложено Народној скупштини Српске.

Додик, који је данас поново изабран за предсједника СНСД-а, поручио је да БиХ, да би била европска, прво мора бити дејтонска и да нема европске БиХ без дејтонске БиХ.

“Да би БиХ била европска, прво мора бити дејтонска. Нема европске БиХ без дјетонске БиХ. То је јасан став СНСД-а изнијет на данашњем сабору”, рекао је Додик.

На сабору је, како је истакао предсједник партије Милорад Додик изнијет и усвојен једногласан став да се Републици Српској врате њене надлежности које су јој одузете незаконитом одлуком високог представника Педија Ешдауна.

У декларацији, која је усвојена на сабору СНСД-а, стоји да је Република Српска самостална држава у оквиру својих граница и има право, а још више обавезу расправити о остваривању својих интереса у БиХ.

У Декларацији “Република Српска - слободна и самостална будућност и одговорност” се предлаже да Народна скупштина Републике Српске, као највиши орган стране потписнице свих анекса Дејтонског споразума, треба да донесе одлуке о самосталности Српске као начину остваривања њеног уставноправног положаја у дејтонској БиХ.

“Право на самоопредјељење припада Републици Српској уколико други буду истрајавали на кршењу Дејтонског споразума. Уколико до краја 2017. године не буде видљивих процеса и мјерљивих резултата успостављања позиција Републике Српске у складу са Анексом четири Дејтонског споразума, Народна скупштина Републике Српске треба у току 2018. године да распише референдум о самосталном статусу Републике Српске”, наведено је у овој декларацији. 

На основу резултата референдума, органи власти Републике Српске, сходно улози стране утврђене Анексом четири Дејтонског споразума, предложиће Федерацији БиХ мирно раздруживање и обострано истовремено признање. 

У Декларацији “Република Српска - слободна и самостална будућност и одговорност” СНСД предлаже да се на простору БиХ од тада самосталних држава формира унија држава БиХ са отвореним границама, слободним кретањем људи и робе.

Након утврђивања самосталног статуса, Република Српска треба без одгађања да затражи приступање ЕУ, уз прихватање њених правних тековина. 
“У случају противправних активности високог представника у БиХ инструментализованог правосуђа, Република Српска треба да донесе одлуке о стриктној примјени Устава БиХ и Устава Републике Српске и одреди временске рокове за њихово спровођење”, наведено је, измређу остлаог, у овој декларацији. 

Изабрани су и чланови Главног одбора, Статутарне комисије и Надзорног одбора. 

Делегати су усвојили и Извјештај о раду СНСД-а у протекле четири године те нови Статут странке. 

Додик је казао новинарима да су усвојене још двије декларације: Декларација о антифашизму, те Декларација о економским и социјалним питањима.

Он је истакао да су све одлуке које су донесене на сабору биле једногласне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана