Усвојен захтјев Кошарца о страним дозволама за превоз терета

Срна
Усвојен захтјев Кошарца о страним дозволама за превоз терета

Сарајево - Уставни суд БиХ усвојио је захтјев Сташе Кошарца за оцјену уставности Правилника о измјенама и допунама Правилника о критеријумима, поступку и начину расподјеле страних дозвола за превоз терета домаћим превозницима и Обавјештења о покретању поступка расподјеле ЦЕМТ дозвола и билатералних годишњих дозвола за Француску и Белгију за ову годину.

Кошарац је овај захтјев поднио у вријеме када је обављао функцију замјеника предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, саопштено је из Уставног суда БиХ.

Уставни суд је утврдио да члан 10. Правилника о измјенама и допунама Правилника о критеријумима, поступку и начину расподјеле страних дозвола за превоз терета домаћим превозницима у дијелу којим се мијења члан 16. став 2. тачка а) није у складу са чланом ИИ/3.к) Устава БиХ и чланом 1. Протокола број 1 уз Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода.

Уставни суд БиХ је укинуо члан 10. Правилника о измјенама и допунама Правилника о критеријумима, поступку и начину расподјеле страних дозвола за превоз терета домаћим превозницима у дијелу којим се мијења члан 16. став 2. тачка а), у складу са чланом 61. став 2. Правила Уставнога суда БиХ и престаје да важи нареднога дана од дана објаве ове одлуке у "Службеном гласнику БиХ".

Закон о пребивалишту у складу са Уставом БиХ

Уставни суд БиХ одбио је као неоснован захтјев четвртине делегата у Дома народа парламента БиХ за оцјену уставности Закона о измјенама и допунама Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ, којим је, према мишљењу подносилаца захтјева, повријеђено право на слободу кретања и пребивалишта и на забрану дискриминације.
Уставни суд БиХ је утврдио да су одредбе Закона о измјенама и допунама Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ у складу са Уставом БиХ.

Клуб делегата СДА у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ упутио је Уставном суду БиХ апелацију за оцјену уставности овог законског приједлога.

У СДА су изразили забринутост што је Закон о измјенама и допунама Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ усвојен 15. јула у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ јер се тиме, како тврде, грађанима ограничавају право и слобода избора мјеста боравка и пребивалишта.

У парламентарним расправама, вођеним у претходном сазиву, бошњачки представници у Парламентарној скупштини БиХ противили су се одредбама којима се прописује да су за пријављивање пребивалишта и боравишта, уз документе којима се доказује идентитет и пребивалиште лица, потребни и докази да имају стан или кућу, односно подстанарски статус.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је 15. јула по хитном поступку Закон о пребивалишту и боравишту држављана БиХ, који је прије двије године утврдило и у парламентарну процедуру упутило Министарство цивилних послова БиХ.

Уставни суд БиХ наставиће са пленарним засједањем и сутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана