Usvojen Zakon o referendumu

Željka Bašić
Usvojen Zakon o referendumu

BANjA LUKA - Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su juče Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi, čiji je predlagač Vlada RS.

Za zakon je glasalo 46 poslanika, protiv je bilo 16, dok ih je uzdržano bilo šest.

Predsjednik NSRS Igor Radojičić rekao je da je uvjeren da Zakon o referendumu i građanskim inicijativama RS može da izdrži test Ustavnog suda RS.

- Nije bilo suštinskih primjedbi na zakon već su se primjedbe odnosile na referendumska pitanja kojih u zakonu i nema - istakao je Radojičić.

Skupštinski Zakonodavni odbor ocijenio je da su svi amandmani koje su na prvobitni prijedlog zakona predložili SNSD i SDS ustavni, a Vlada RS prihvatila je juče svih deset amandmana SNSD-a, s s tim što je deseti amandman preformulisan u tehničkom dijelu.

Vlada je odbila dva amandmana SDS-a, a prihvatila jedan koji je tehničke prirode. Svi prihvaćeni amandmani automatski su ugrađeni u zakon koji je prihvaćen.

Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi predviđeno da je za pokretanje inicijative za raspisivanje referenduma na nivou opštine ili grada potrebno tri hiljade birača u mjestima sa više od 30 hiljada upisanih glasača, dok je u ostalim mjestima potrebno deset odsto birača.

Amandmanima SNSD-a, koji su ugrađeni u zakon, predviđeno je i učešće u referendumu građana Brčko distrikta koji imaju državljanstvo RS.

U zakonu se neće spominjati datum nego vrijeme referenduma, jer je odlukom o njegovom raspisivanju teško moguće odrediti datum zbog mogućnosti veta u Vijeću naroda RS i nepredvidive procedure do stupanja odluke na snagu.

Usklađen je i tekst zakona sa Ustavom RS u dijelu da građani mogu da iniciraju, ali da nemaju Ustavom dato pravo da predlažu promjene Ustava.

Referendum se zakonom predviđa kao mogućnost, a ne kao obaveza. Juče je promijenjena i odredba "referendum se raspisuje radi prethodnog izjašnjavanja građana", odredbom da se "referendum može raspisati".

Iz prvobitne verzije zakona je izbrisana mogućnost da se osim ponuđenih odgovora "za" ili "protiv", odnosno "da" ili "ne", na referendumskom listiću nađe mogućnost izbora između više ponuđenih odgovora.

SDS je tražio da se referendum obavezno raspisuje kada se govori o promjenama ustava RS i BiH i o pristupanju vojnim savezima i da rezultat referenduma bude punovažan bez obzira na to koliko je glasalo građana.

Raspravi o Zakonu o referendumu i građanskim inicijativama RS ponovo nisu prisustvovali bošnjački poslanici. Bošnjaci su ranije najavili da će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda uložiti veto na zakon.

Premijer RS Milorad Dodik u utorak je u NSRS izjavio da Zakon o referendumu nije antidejtonski i da nije protiv bilo kog naroda u RS i da secesija nije na dnevnom redu vlasti u RS.

Ostale tačke

Skupština je usvojila juče po hitnom postupku i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu RS, koji omogućava građanima sa prebivalištem u Brčko distriktu da se na vrijeme registruju u biračke spiskove radi učešća na predstojećim opštim izborima, te Zakon o garantnom fondu RS.

Ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je da je moguće očekivati da će garantni fond RS biti registrovan u aprilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana