Усвојен Закон о референдуму

Жељка Башић
Усвојен Закон о референдуму

БAЊA ЛУКA - Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су јуче Закон о референдуму и грађанској иницијативи, чији је предлагач Влада РС.

За закон је гласало 46 посланика, против је било 16, док их је уздржано било шест.

Предсједник НСРС Игор Радојичић рекао је да је увјерен да Закон о референдуму и грађанским иницијативама РС може да издржи тест Уставног суда РС.

- Није било суштинских примједби на закон већ су се примједбе односиле на референдумска питања којих у закону и нема - истакао је Радојичић.

Скупштински Законодавни одбор оцијенио је да су сви амандмани које су на првобитни приједлог закона предложили СНСД и СДС уставни, а Влада РС прихватила је јуче свих десет амандмана СНСД-а, с с тим што је десети амандман преформулисан у техничком дијелу.

Влада је одбила два амандмана СДС-а, а прихватила један који је техничке природе. Сви прихваћени амандмани аутоматски су уграђени у закон који је прихваћен.

Законом о референдуму и грађанској иницијативи предвиђено да је за покретање иницијативе за расписивање референдума на нивоу општине или града потребно три хиљаде бирача у мјестима са више од 30 хиљада уписаних гласача, док је у осталим мјестима потребно десет одсто бирача.

Aмандманима СНСД-а, који су уграђени у закон, предвиђено је и учешће у референдуму грађана Брчко дистрикта који имају држављанство РС.

У закону се неће спомињати датум него вријеме референдума, јер је одлуком о његовом расписивању тешко могуће одредити датум због могућности вета у Вијећу народа РС и непредвидиве процедуре до ступања одлуке на снагу.

Усклађен је и текст закона са Уставом РС у дијелу да грађани могу да иницирају, али да немају Уставом дато право да предлажу промјене Устава.

Референдум се законом предвиђа као могућност, а не као обавеза. Јуче је промијењена и одредба "референдум се расписује ради претходног изјашњавања грађана", одредбом да се "референдум може расписати".

Из првобитне верзије закона је избрисана могућност да се осим понуђених одговора "за" или "против", односно "да" или "не", на референдумском листићу нађе могућност избора између више понуђених одговора.

СДС је тражио да се референдум обавезно расписује када се говори о промјенама устава РС и БиХ и о приступању војним савезима и да резултат референдума буде пуноважан без обзира на то колико је гласало грађана.

Расправи о Закону о референдуму и грађанским иницијативама РС поново нису присуствовали бошњачки посланици. Бошњаци су раније најавили да ће Клуб Бошњака у Вијећу народа уложити вето на закон.

Премијер РС Милорад Додик у уторак је у НСРС изјавио да Закон о референдуму није антидејтонски и да није против било ког народа у РС и да сецесија није на дневном реду власти у РС.

Остале тачке

Скупштина је усвојила јуче по хитном поступку и Закон о измјенама и допунама Закона о држављанству РС, који омогућава грађанима са пребивалиштем у Брчко дистрикту да се на вријеме региструју у бирачке спискове ради учешћа на предстојећим општим изборима, те Закон о гарантном фонду РС.

Министар финансија Републике Српске Aлександар Џомбић изјавио је да је могуће очекивати да ће гарантни фонд РС бити регистрован у априлу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана