Ustoličen vladika Grigorije: Vjernike osvojio na prvu

ATV
Ustoličen vladika Grigorije: Vjernike osvojio na prvu

“Kad mi, kaže, dođe dobar čovjek, dao bih mu sve da ostane sa mnom. A kad mi dođe loš čovjek, dao bih mu isto sve samo da ode. Ja danas imam samo jedan utisak i osjećaj. Dao bih vam sve samo da ostanete sa mnom. Hvala Vam dragi prijatelji što ste ovdje sa mnom. Hvala vam na svemu”, istakao je Grigorije, vladika frankfurtski i sve Njemačke.

Ovako je vladika frankfurtski i sve Njemačke završio besjedu u hramu Svetog Save u Dizeldorfu nakon što je ustoličen. Vjernike je, kako su i sami rekli, osvojio na prvu. Novom episkopu stigle su brojne čestitke. Najviše ih je od parohijana iz Dizeldorfa i okoline. Kažu da su u Grigoriju čuli sve najbolje. 

“Nama vjernicima drago je da je tu. Sve najbolje, da bude srećno i njemu i nama”.

“Čula sam sve najbolje, ja vodim pevnicu ovdje već 17 godina i velika mi je čast, pogotovo zbog pevnice, da budemo uz vladiku”, istakli su vjernici.

I sveštenstvo šalje slične poruke. Pratili su rad vladike dok je bio na službi u Hercegovini. Očekuju da će sa istim žarom preuzeti i obaveze u Dizeldorfu. 

“Videći koliko je on doprinio razvoju, i duhovnom i u svakom smislu svoje eparhije, nadamo se da će i nas ovdje pokrenuti da bolje radimo i dobro činimo”, istakao je Aleksandar Perković, sveštenik. 

Novoustoličeni vladika je, u besjedi, poručio vjernicima da je svjestan izazova koji su pred njim ali i velikih prilika koje se pružaju. Njemcima, kaže episkop Grigorije, treba pokazati kakvu bogatu istoriju ima srpski narod koji je spreman da privređuje i donosi dobro zemlji u kojoj živi. Ne smije se zaboraviti matica a svi zajedno, kako je rekao, treba da rade na još većem jednistvu i produhovljenju. 

“Držim da naše iskustvo boravka u ovoj zemlji treba da bude velika šansa za sve nas jer naši životi u novoj sredini mogu da budu obogaćeni u najdubljem smislu te riječi. Jer, ako smo Hrišćani, nipošto ne treba da nam bude cilj da osiguramo svoju egzistenciju, što samo po sebi nije loše, već i da kada smo u takvoj prilici učinimo mnogo više od toga – da bogatimo um, duh i srce”, naglasio je Grigorije, vladika frankfurtski i sve Njemačke.

Posebno se zahvalio prethodnim vladikama rekavši da mu je srce puno što su sva trojica danas bila na ustoličenju. Vladika Lavrentije, koji je ustoličio Grigorija, poručio je da je on i narodni episkop kakav treba Njemačkoj. 

Na svečanost je stigao i predsjednik Republike Srpske. Novi vladika i narod treba da se okupe oko vrijednosti koje propovijeda crkva i da u toleranciji njeguju život u zemlji u kojoj žive, kaže Milorad Dodik. 

“Svakako je veoma važan doprinos SPC našem identitetu i gdje god postoji ovako organizovana i prisutna crkva, naš narod ne gubi bez obzira gdje se nalazio van otadžbine, ne gubi onu osnovnu nit koja karakteriše naš narod, a to je vjera, pismo, jezik, krsna slava koja je u snažnim temljima našeg identiteta”, istakao je istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske. 

Na ustoličenje su stigli brojni vjernici iz Njemačke, Srbije i Republike Srpske. Hercegovačke opštine poslale su svoje delegacije, a u kulturno - umjetničkom programu nastupali su horovi i društva iz Trebinja, Nevesinja, Gacka, Bileće i Mostara. 

Doputovali su i konzuli BiH, Grčke i Rusije, predstavnici Katoličke crkve i Islamske zajednice. Koliko pravoslavna zajednica znači i Njemcima, dolaskom su potvrdili gradonačelnik Dizeldorfa, njemački političar Bodo Hombah i pojedini ministri iz Vlade pokrajine Sjeverna Rajna Vestfalija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana