Устоличен владика Григорије: Вјернике освојио на прву

ATV
Устоличен владика Григорије: Вјернике освојио на прву

“Кад ми, каже, дође добар човјек, дао бих му све да остане са мном. А кад ми дође лош човјек, дао бих му исто све само да оде. Ја данас имам само један утисак и осјећај. Дао бих вам све само да останете са мном. Хвала Вам драги пријатељи што сте овдје са мном. Хвала вам на свему”, истакао је Григорије, владика франкфуртски и све Њемачке.

Овако је владика франкфуртски и све Њемачке завршио бесједу у храму Светог Саве у Дизелдорфу након што је устоличен. Вјернике је, како су и сами рекли, освојио на прву. Новом епископу стигле су бројне честитке. Највише их је од парохијана из Дизелдорфа и околине. Кажу да су у Григорију чули све најбоље. 

“Нама вјерницима драго је да је ту. Све најбоље, да буде срећно и њему и нама”.

“Чула сам све најбоље, ја водим певницу овдје већ 17 година и велика ми је част, поготово због певнице, да будемо уз владику”, истакли су вјерници.

И свештенство шаље сличне поруке. Пратили су рад владике док је био на служби у Херцеговини. Очекују да ће са истим жаром преузети и обавезе у Дизелдорфу. 

“Видећи колико је он допринио развоју, и духовном и у сваком смислу своје епархије, надамо се да ће и нас овдје покренути да боље радимо и добро чинимо”, истакао је Александар Перковић, свештеник. 

Новоустоличени владика је, у бесједи, поручио вјерницима да је свјестан изазова који су пред њим али и великих прилика које се пружају. Њемцима, каже епископ Григорије, треба показати какву богату историју има српски народ који је спреман да привређује и доноси добро земљи у којој живи. Не смије се заборавити матица а сви заједно, како је рекао, треба да раде на још већем једниству и продуховљењу. 

“Држим да наше искуство боравка у овој земљи треба да буде велика шанса за све нас јер наши животи у новој средини могу да буду обогаћени у најдубљем смислу те ријечи. Јер, ако смо Хришћани, нипошто не треба да нам буде циљ да осигурамо своју егзистенцију, што само по себи није лоше, већ и да када смо у таквој прилици учинимо много више од тога – да богатимо ум, дух и срце”, нагласио је Григорије, владика франкфуртски и све Њемачке.

Посебно се захвалио претходним владикама рекавши да му је срце пуно што су сва тројица данас била на устоличењу. Владика Лаврентије, који је устоличио Григорија, поручио је да је он и народни епископ какав треба Њемачкој. 

На свечаност је стигао и предсједник Републике Српске. Нови владика и народ треба да се окупе око вриједности које проповиједа црква и да у толеранцији његују живот у земљи у којој живе, каже Милорад Додик. 

“Свакако је веома важан допринос СПЦ нашем идентитету и гдје год постоји овако организована и присутна црква, наш народ не губи без обзира гдје се налазио ван отаџбине, не губи ону основну нит која карактерише наш народ, а то је вјера, писмо, језик, крсна слава која је у снажним темљима нашег идентитета”, истакао је истакао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске. 

На устоличење су стигли бројни вјерници из Њемачке, Србије и Републике Српске. Херцеговачке општине послале су своје делегације, а у културно - умјетничком програму наступали су хорови и друштва из Требиња, Невесиња, Гацка, Билеће и Мостара. 

Допутовали су и конзули БиХ, Грчке и Русије, представници Католичке цркве и Исламске заједнице. Колико православна заједница значи и Њемцима, доласком су потврдили градоначелник Дизелдорфа, њемачки политичар Бодо Хомбах и поједини министри из Владе покрајине Сјеверна Рајна Вестфалија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана