Устоличен епископ Фотије

Срна
Устоличен епископ Фотије

Бијељина - Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије свечано је данас устоличен у Саборном храму Пресвете Богородице у Бијељини.

Епископ Фотије је на овом мјесту наслиједио владику Хризостома, који је изабран за митрополита дабробосанског.


У трон епископа зворничко-тузланског, владику Фотија свечано је данас увео Његова светост патријарх српски Иринеј.

Свечаном чину претходила је Света архијерејска литургија, коју је служио патријарх српски Иринеј, а богослужење је завршено причешћем вјерника.

Патријарх српски Иринеј рекао је, након устоличења владике Фотија у трон епископа зворничко-тузланске епархије, да је Синод СПЦ изабравши владику далматинског за будућег епископа зворничко-тузланског Црква Божија умолила вољу Божију и премјестила владику Фотија у ову епархију.

"Свети Синод је имао увида у његов рад у Епархији далматинској, у том трусном подручју некадашње заједничке државе, са надом да ће онако како је успешно радио у својој првој епархији, наставити и овдје", рекао је патријарх српски Иринеј обраћајући се присутнима.

Прије свечаног чина устоличења архијереји Српске православне цркве су изразили задовољство што је Свети архијерејски сабор изабрао владику Фотија за пастира Епархије зворничко-тузланске, гдје је дошао да служи Цркву Христову и проповиједа ријеч Божију.

Међу бројним званичницима, који су присуствовали овом догађају су, изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, и у име Владе Републике Српске министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић, министар финансија Зоран Тегелтија и министар индустрије, енергетике и рударства Републиек Српске Петар Ђокић, као и члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.

Устоличењу су присуствовали и генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић, те припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, као и друге званице, свештенство, представници локалне власти и бројни вјерници.  

Епископ Фотије: Црква ће наставити да јача националну свијест у народу

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије, који је данас свечано устоличен у трон, поручио је да ће се трудити да његова служба буде прожета Јеванђељем и да ће Црква наставити да се бори за своју аутономију и слободу својих просвјетних установа, јачајући националну свијест у народу.
Владика Фотије рекао је у бесједи о историји Епархије зворничко-тузланске, да је она прошла велику голготу, како од Аустро-угарске у Првом свјетском рату, тако и у Другом свјетском рату од Независне Државе Хрватске /НДХ/.

"Тада су страдали многи православни свештеници са својим народом, чиме су се придружили општем мучеништву Српске православне цркве /СПЦ/ на просторима бивше Југославије", рекао је епископ зворничко-тузлански.

Владика Фотије је поручио да то изгледа, нажалост, није било довољно, па су се догодила нова страдања у трагичним дешавањима од 1992. до 1995. године.

"Да ли је све тако морало бити - не знамо, али оно што знамо јесте да из историје треба учити за будућност да би свим народима који живе на овим просторима, и Србима и Хрватима и Бошацима било боље", рекао је владика Фотије.

Епископ зворничко-тузлански је нагласио да Црква "нема ништа силније од позива свих на покајање које је темељ новога живота", те да је покајање једини истински духовни лијек који свима може помоћи.

"Изабран сам за епископа Епархије зворничко-тузланске да будем ваш духовни отац и учитељ. Трудићу се да моја служба буде прожета Јеванђељем", поручио је владика Фотије и позвао вјерујући народ да својим дјелима буду свједоци живога Христа.

Владика Фотије је позвао вјерујући народ Епархије зворничко-тузланске да наставе заједно све оно што је добро започето у овој епархији, да наставе са градњом храмова и да воде заједно свој народ путем Светог Саве и путем светих Немањића.

"Наш пут треба да буде пут светих наших отаца, који нас уче љубави према Богу и богослужењу и непрестаној бризи о сиротињи. У свему ћемо сарађивати са државним интитуцијама Републике Српске, као и са институцијама на нивоу БиХ, не заборављајући никад на своју мајку Србију", рекао је владика Фотије.

Епископ зворничко-тузлански је навео да је ради општег добра потребна сарадња и са представницима Исламске заједнице и Римокатоличке цркве, јер народ од вјерских великодостојника жели да чује ријечи утјехе, мира и праштања.

Владика зворничко-тузлански Фотије подсјетио је да је, по промисли Божијој, већ 18 година служио као епископ у Епархији далматинској.

"Долазећи тамо затекао сам апокалиптичку пустош, куће и цркве без кровова, разрушене манастире и прогнан народ", рекао је владика Фотије и додао да је само уз Божју помоћ све то превазиђено.

Владика Фотије је истакао да је сада, са благословом Светог архијерејског сабора СПЦ и Његове светости патријарха српског Иринеја, постављен за епископа зворничко-тузланске епархије, пребогате својом историјом.

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије свечано је данас устоличен у Саборном храму Пресвете богородице у Бијељини.

 

Додик честитао устоличење епископу Фотију

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је честитку Његовом преосвештенству епископу зворничко-тузланском Фотију поводом устоличења у трон епископа зворничко-тузланског.
"Упућујем Вам најискреније честитке поводом устоличења у трон епископа зворничко-тузланског и најбоље жеље за обављање ове узвишене и часне дужности у служби наше Цркве и вјерног православног народа", наводи се у честитки.

Додик је истакао да, обављање дужности епископа у вријеме када је потребно радити на обнови духовности, јачању слоге и јединства међу народом, носи велику одговорност која тражи изобиље снаге, знања и мудрости, саопштено је из кабинета предсједника Републике Српске.

"Увјерен сам да ћете на челу Епархије зворничко-тузланске, уз Божију помоћ и благослов, бити светионик и истински ослонац вјерном народу овог краја на путу мира, љубави и узајамног поштовања", наводи се у честитки предсједника Републике Српске.

 

Предсједник Парламента честитао устоличење епископу Фотију

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић упутио је честитку Његовом преосвештенству Фотију поводом устоличења на трон епископа Епархије зворничко-тузланске.
"У име Народне скупштине Републике Српске и своје име упућујем Вам најискреније честитке поводом устоличења на трон епископа Епархије зворничко-тузланске", навео је Чубриловић у честитки.

Чубриловић је нагласио да је долазак епископа Фотија на чело Епархије зворничко-тузланске велики догађај за Републику Српску и вјерујући православни народ, те да је молитвено устоличење епископа чин саборности и окупљања ради јачања вјере и очувања идентитета, уз ширење љубави и мира.

"Желимо Вам успјешно пастирско вођење Епархије зворничко-тузланске, уз помоћ Божју и на корист Цркве и вјерујућег народа. Вјерујемо да ћете и у новој епархији, вјерно и с љубављу, служити нашем народу и Српској православној цркви као што сте то чинили и у Епархији далматинској", додао је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине изразио је увјерење да ће епископ Фотије с великом православном љубављу, уз Божју помоћ и благослов, наставити да буде истински духовни вођа нашег народа, саопштено је из Кабинета предсједника парламента Српске.

"Желимо Вам успјех на јачању духовне и моралне снаге православља и очувања традиције и идентитета српског народа", навео је Чубриловић.

Његово високо преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије данас је свечано устоличен у Саборном храму Пресвете Богородице у Бијељини.

Иванић: Епархију ће водити веома важна личност

Члан Предсједништва БиХ из Републие Српске Младен Иванић рекао је да је данас свечан дан јер је Епархија зворничко-тузланска, устоличењем владике Фотија у трон епископа зворничко-тузланског, добила веома важну личност за свог духовног вођу.
"Владика Фотије је човјек који је рођен у овим крајевима, школован у Војводини, а пуну афирмацији доживио је као владика који је дизао Епархију далматинску. Увјерен сам да ће са њим Епархија зворничко-тузланска добити снажан акценат", рекао је Иванић новинарима, честитајући устоличење Његовом преосвештенству епископу зворничко-тузланском Фотију.

Иванић је нагласио да је владика Фотије добио Епархију у којој живи вриједан, честит и добар народ.

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије свечано је данас устоличен у Саборном храму Пресвете богородице у Бијељини.

Епископ Фотије је на овом мјесту наслиједио владику Хризостома, изабраног за митрополита дабробосанског.

У трон епископа владику Фотија свечано је данас увео Његова светост патријарх Српски Иринеј.

Селаковић: Владика Фотије прошао сва искушења - све честитке

Генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић каже да је данас велики данас за Републику Српску и сав народ Семебрије и зворничко-тузласнке епархије, древне епархије у коју долази владика који је прошао сва искушења. "Владика Фотије је 18 година провео у кршној Далмацији у једном незгодном и тешком времену после рата, човек који можда најбоље зна шта значи Божија реч, шта значи љубав, шта значи помирљивост и помирење и оно што људе спаја", рекао је Селаковић након што је присуствовао свечаном устоличењу владике Фотија.

Селаковић је рекао да је у име предсједника Србије Александра Вучића имао част да будем данас са људима из Семберије и Републике Српске, да подржи новог владику и да обећа подршку у времену које долази.

"Помоћи ћемо Републици Српској и српском народу широм БиХ не желећи ништа лоше другоме, а себи најбоље", поручио је Селаковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана