Устиколина: Федерална полиција дрско упала на парастос и привела неколико особа

Р.Ђ., Срна
Устиколина: Федерална полиција дрско упала на парастос и привела неколико особа

Фича - Приликом обиљежавања 21.годишњице страдања 43 српских цивила звјерски убијених 23.априла 1992.године у селу Јабука код Фоче док се служио помен парастос у порту храма Светог Преображења Господњег на Јабуци на непримјерен начин упали су припадници Министарства унутрашњих послова Босанско-подрињског кантона Горажде Полицијске управе Устиколина – казао је Милан Николић, предсједник Општинске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Фоча.

Према његовим ријечима покушао је да разговара са униформисаним лицем које је држало пендрек у руци, а други за пасом и који је на дрзак и нецилизиван начин далеко од професионалног тражио лица која су наводно пријавили становници Устиколине. Представио се чини ми се као замјеник командира, али од вике нисам чуо његово име и презиме.

-  Покушао сам да му објасним да се може разговарати и да нема никаквих проблема да обави разговор са тим младићима,али док се заврши парастос.Он је наставио повишеним тоном да води монолог и да изиграва силу док су га  колеге чекале са џипом полиције, каже Николић.

Он додаје да су на тај начин повријеђена вјерска и грађанска осјећања припадника српског народа, породица настрадалих, преживјелих мјештана Јабуке и осталих грађана који су присуствовали парастосу и обиљежавању сјећања на страдале Јабучане.

- На наше инсистирање они су се повукли неких стотињак метара ниже и сачекали да се заврши парастос када су десетак младић из Српског народног покрета 1389. Дрско и уз демонстрацију вербалне силе позвали на разговор у Полицијску управу Устиколина. Сви ми који смо били у Јабуци сагласили смо се да ћемо кренути са њима, каже Николић.

У полицијској управи су се задржали неких пола сата и када су изишли казали су нам да су их фотографисали, пописали имена и пријетили казнама каже Николић и додаје да је овај чин полиција без обзира на обавезу и ако је било евентуалних проблема које су морали да ријеше требало да уради на другачији начин.

Полиција у Устиколини наводи да је њих обавијестила група грађана да су их вријеђали на националној основи и да су имали мајице са двоглавим орлом. Тврде да су и показивали три прста и провоцирали локално становништво.

Један од очевидаца који због безбједности хтио да остане анониман казао је да је чуо од једног полицајца како је у Горажде у сједиште Мупа БПК неко пријавио да се на Јабуци код цркве пуца и да је горе вашар којим се наводно провоцира бошњачко становништво.

Организација породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Фоча најоштрије осуђује овакав вандализам полиције МУП-а Босанско-подрињског кантона и позива надлежне да санкционишу одговорне због скрнављења вјерског обреда и угрожавања слободе кретања српског народа на територији Ф БиХ која је под њиховом контролом.

У селу Јабука у нападу припадника Армије Републике Босне и Херцеговине у зору тог 23.јула од 43 звјерски мучених и убијених Срба најмлађа жртва је био тринаестгодишњи Ново Елез,а најстарија је била слијепа старица од деведесет година.

За овај злочин и поред бројних саслушања свједока и доказа који постоје у харању у 11 села око Јабуке над српским живљем која су до темеља уништена нико није одговарао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана