Ustavni sud čeka dozvolu za gradnju

Vedrana Kulaga
Ustavni sud čeka dozvolu za gradnju

Banjaluka - Ustavni sud RS, koji godinama muku muči sa neuslovnim kancelarijama, mogao bi uskoro započeti izgradnju sopstvene zgrade, jer su kompletirali dokumentaciju nakon što im je odobreno pola miliona maraka za građevinsku dozvolu.

Novac namijenjen za prvu fazu izgradnje zgrade Ustavnog suda RS obezbijeđen je iz programa javnih investicija RS.

Skupština grada Banjaluka je još početkom februara 2015. godine usvojila odluku o prenosu prava svojine nad neizgrađenim građevinskim zemljištem na lokaciji Paskolina ciglana na RS. To je učinjeno bez naknade, a plac je namijenjen za izgradnju nove zgrade Ustavnog suda RS. Iz Gradske uprave tada su kazali da su izašli u susret zahtjevu Ustavnog suda, kao jedne od najvažnijih republičkih institucija, da mu bude besplatno dodijeljena lokacija za izgradnju zgrade.

Predsjednik Ustavnog suda RS Džerard Selman rekao je juče da je novac, koji im je odobren iz programa javnih investicija upotrijebljen za građevinsku dozvolu.

- Grad Banjaluka je donio odluku o dodjeli građevinskog zemljišta, Urbanistički zavod je završio projekat, a Vlada RS je odobrila novac za dozvolu, tako da smo prije sedam dana kompletnu dokumentaciju predali Gradskoj upravi uz zahtjev za izdavanje građevinske dozvole - rekao je Selman.

Dodatni novac, koji će im biti potreban za izgradnju zgrade, dodaje Selman, tražiće u budžetu ili drugim izvorima finansiranja na prijedlog Vlade RS.

- Imamo saglasnost svih struktura u RS da gradimo zgradu tako da se nadam da ćemo taj cilj ispuniti kroz godinu-dvije - rekao je Selman.

Zemljište površine 1.929 metara kvadratnih dato Ustavnom sudu RS, koji je godinama radio u neuslovnim prostorijama, nalazi se uz novu zgradu Centralne banke BiH.

Zvaničnici RS godinama naglašavaju da je Ustavni sud jedna od najvažnijih institucija u Srpskoj i da zaslužuje adekvatne uslove za rad. Opšti stav je da sud dobro funkcioniše i da, uprkos problemima sa smještajem, nema zastoja u radu.

U službi duže od dvije decenije

Ustavni sud RS ustanovljen je Ustavom RS, koji je donesen 28. februara 1992. godine. Sa radom je počeo 1. jula 1994. godine, a njegova primarna uloga je da obezbijedi zaštitu ustavnosti i zakonitosti. U Narodnoj skupštini RS je prije tri godine održana svečana akademija povodom 20 godina od osnivanja Ustavnog suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana