Уставни суд чека дозволу за градњу

Ведрана Кулага
Уставни суд чека дозволу за градњу

Бањалука - Уставни суд РС, који годинама муку мучи са неусловним канцеларијама, могао би ускоро започети изградњу сопствене зграде, јер су комплетирали документацију након што им је одобрено пола милиона марака за грађевинску дозволу.

Новац намијењен за прву фазу изградње зграде Уставног суда РС обезбијеђен је из програма јавних инвестиција РС.

Скупштина града Бањалука је још почетком фебруара 2015. године усвојила одлуку о преносу права својине над неизграђеним грађевинским земљиштем на локацији Пасколина циглана на РС. То је учињено без накнаде, а плац је намијењен за изградњу нове зграде Уставног суда РС. Из Градске управе тада су казали да су изашли у сусрет захтјеву Уставног суда, као једне од најважнијих републичких институција, да му буде бесплатно додијељена локација за изградњу зграде.

Предсједник Уставног суда РС Џерард Селман рекао је јуче да је новац, који им је одобрен из програма јавних инвестиција употријебљен за грађевинску дозволу.

- Град Бањалука је донио одлуку о додјели грађевинског земљишта, Урбанистички завод је завршио пројекат, а Влада РС је одобрила новац за дозволу, тако да смо прије седам дана комплетну документацију предали Градској управи уз захтјев за издавање грађевинске дозволе - рекао је Селман.

Додатни новац, који ће им бити потребан за изградњу зграде, додаје Селман, тражиће у буџету или другим изворима финансирања на приједлог Владе РС.

- Имамо сагласност свих структура у РС да градимо зграду тако да се надам да ћемо тај циљ испунити кроз годину-двије - рекао је Селман.

Земљиште површине 1.929 метара квадратних дато Уставном суду РС, који је годинама радио у неусловним просторијама, налази се уз нову зграду Централне банке БиХ.

Званичници РС годинама наглашавају да је Уставни суд једна од најважнијих институција у Српској и да заслужује адекватне услове за рад. Општи став је да суд добро функционише и да, упркос проблемима са смјештајем, нема застоја у раду.

У служби дуже од двије деценије

Уставни суд РС установљен је Уставом РС, који је донесен 28. фебруара 1992. године. Са радом је почео 1. јула 1994. године, а његова примарна улога је да обезбиједи заштиту уставности и законитости. У Народној скупштини РС је прије три године одржана свечана академија поводом 20 година од оснивања Уставног суда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана