Уставни суд РС: Неприхватљив захтјев Клуба Бошњака у вези са информацијом о Сребреници

Срна
Уставни суд РС: Неприхватљив захтјев Клуба Бошњака у вези са информацијом о Сребреници

Бањалука - Вијеће Уставног суда Републике Српске за заштиту виталног интереса одлучило је да није прихватљив захтјев Клуба Бошњака у Вијећу народа за утврђивање постојања виталног националног интереса бошњачког народа о закључцима у вези са информацијом о извјештају Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године.

“Овакву одлуку Вијеће је донијело јер је оцијењено да оспорени закључци Народне Скупштине Републике Српске не садржи опште норме и да, сходно томе, немају обавезујући карактер, тако да по својој правној природи не представљају правни већ политички акт којим се изражавају политички ставови Народне скупштине Републике Српске”, саопштено је из Уставног суда.

У саопштењу се истиче да је због тога Вијеће утврдило, као и више пута до сада у сличним ситуацијама, да није у његовој надлежности да оцјењује сагласност оспорених закључака са одредбама Устава, којима се штите витални национални интереси конститутивних народа у Српској.

Информацију о извјештају Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године, Народна скупштина Српске донијела је на сједници одржаној 14. августа ове године.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана