Уставни суд БиХ одбио апелацију Светозара Пударића о кандидатури за Предсједништво

Срна
Уставни суд БиХ одбио апелацију Светозара Пударића о кандидатури за Предсједништво

Сарајево - Уставни суд БиХ одбацио је као недопуштену апелацију Светозара Пударића против рјешења Суда БиХ и одлуке Централне изборне комисије (ЦИК) у вези са овјером као независног кандидата за учешће на општим изборима за члана Предсједништва БиХ из реда српског народа.

Уз напомену да је Устави суд “о истој ствари раније одлучио”, суд наводи да из навода или доказа изнесених у апелацији не произлази да има основа за поновно одлучивање. 

У образложењу се напомиње да је одлуком ЦИК-а одбијена Пударићева пријава за овјеру као независног кандидата за учешће на општим изборима 2018. године и то за изборе за члана Предсједништва БиХ из реда српског народа, преноси телевизија “Н1”. 

У образложењу ове одлуке, ЦИК је раније навео да је утврдио да је апелант уписан у бирачки списак у општини Ново Сарајево “која није унутар изборне јединице за виши ниво власти за који се кандидује”.

Изборним законом БиХ прописано је да кандидат који жели бити овјерен за изборе за све органе на свим нивоима власти у БиХ мора бити уписан у Централни бирачки списак у општини у којој се кандидује или у општини унутар граница изборне јединице за виши ниво власти за који се кандидује. 

У образложењу се даље наводи да је прописано да члана Предсједништва БиХ, који се непосредно бира са територије Републике Српске – једног Србина, бирају бирачи уписани у Централни бирачки списак да гласају у Републици Српској и да је изабран кандидат који добије највећи број гласова. 

ЦИК БиХ је такође навео да је у вези с наведеним имао у виду и апелантову изјаву о националној припадности, пише у одлуци Уставног суда. 

Уставни суд, између осталог, запажа да је апелант Србин који живи на територији Федерације БиХ због чега је одбијен његов захтјев да се кандидује на изборима за Предсједништво БиХ. 

“Дакле, суштински се ради о ситуацији која је потпуно иста као и у предмету 'Пилав', у којем је, након одлучења Уставног суда, Европски суд донио коначну и обавезујућу одлуку. Уставни суд сматра да у таквој ситуацији, када је Европски суд у три пресуде у односу на БиХ, од којих се пресуда 'Пилав' односи на исту ситуацију у којој је и апелант, недвосмислено закључио да је неопходно промијенити Устав БиХ, нема основа да поново одлучује о истом питању”, наводи се у образложењу одлуке Уставног суда БиХ. 

Уставни суд уочава да су оспорене одлуке и апелантова немогућност да се као Србин с пребивалиштем у Федерацији БиХ кандидује на изборима за Предсједништво БиХ такође резултат пропуста надлежних власти да предузму одговарајуће мјере ради спровођења пресуда “Пилав”, “Сејдић и Финци” и “Зорнић”, којима би се окончала неусклађеност Устава и Изборног закона. 

“Дакле, БиХ, односно њене надлежне власти имају обавезу да ускладе Устав БиХ и Изборни закон већ по три пресуде Европског суда, а Уставни суд ни даље не може предвидјети обим тих измјена”, наводи се у саопштењу. 

Централна изборна комисија крајем маја овјерила је кандидатске листе, а кандидатура Светозара Пударића је одбијена, јер је утврђена неправилност у смислу пребивалишта. 

С обзиром на то да се Пударић изјашњава као Србин, а има пребивалиште на подручју Федерације БиХ, као такав не може бити кандидат за члана Предсједништва из реда српског народа. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана