Ustavni sud BiH najavio da će poništiti sporne odredbe zakona Ugrožene velike istrage

Ž. D.
Ustavni sud BiH najavio da će poništiti sporne odredbe zakona Ugrožene velike istrage

Sarajevo - Čelnici Ustavnog suda BiH najavili su juče da će poništiti odredbe Zakona o krivičnom postupku i Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH koje je ranije osporio ukoliko ih Savjet ministara i Parlament BiH ne izmijene do sjednice Ustavnog suda u maju, što bi moglo ugroziti velike istrage koje se odnose na organizovani kriminal i terorizam.

Ustavni sud BiH je izmjene zakona naložio još u junu prošle godine odlučujući na osnovu apelacije predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta BiH Borjane Krišto iz HDZ-a BiH. Ustavni sud je tada naložio da bude onemogućeno neograničeno prisluškivanje i pravo da sudija bez obrazloženja može produžavati važenje naloga za prisluškivanje. Parlamentu BiH je dat zadatak da najkasnije za šest mjeseci uskladi osporene odredbe Zakona o OBA sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. To nije učinjeno jer je Ministarstvo pravde BiH predložilo da posebne mjere mogu trajati dvije godine sa mogućnošću produženja na još dvije, dok Ministarstvo bezbjednosti BiH smatra da to treba da traje četiri godine s mogućnošću produženja na još četiri.

- Neizvršavanje odluka Ustavnog suda je krivično djelo. Parlament je bio dužan da izmijeni zakone. U Ustavnom sudu postoje dvojica sudija koji bi te izmjene napravili za jedno prijepodne. Do plenarne sjednice u maju mi moramo odlučiti. Šta će se desiti? Poništićemo osporene odredbe. U praksi to znači da se ti alati u istražnim postupcima više ne mogu koristiti - kaže potpredsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša rekao je da su uradili svoj dio posla i prijedlog uputili Savjetu ministara, ali da tamo nije stavljen na dnevni red.

- Ako Ustavni sud stavi van snage postojeće odredbe zakona, onda je na pravosudnim institucijama da nađu način da istrage ne padnu i da ih sprovode na valjan način - kaže Grubeša.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić nije odgovarao na pozive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana