Уставни суд БиХ: Нема дискриминације у регистрацији бирача

nezavisne.com
Уставни суд БиХ: Нема дискриминације у регистрацији бирача

Сарајево - Уставни суд БиХ одбацио је као недопустив захтјев посланика Представничког дома Парламента ФБиХ који су тражили оцјену уставности Изборног закона БиХ у дијелу који се односи на регистрацију бирача из иностранства.

Тим захтјевом 26 посланика је оспоравало поступак гласања држављана БиХ који повремено живе у иностранству, тачније њихову обавезу да се прије сваких избора региструју ради уврштавања у централни бирачки списак како би могли гласати путем поште или у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ у иностранству.

"Очекивана одлука Уставног суда БиХ. Ти људи који живе и раде у иностранству имају могућност да дођу и гласају у БиХ, ако желе, и они су већ уписани у бирачки списак. Политичке партије желе да манипулишу гласовима из иностранства и врло често се то злоупотребљава", рекао је Вехид Шехић, аналитичар и бивши предсједник Централне изборне комисије БиХ.

Каже да је сасвим логично да људи који живе у иностранству и желе гласати на изборима у БиХ морају да се региструју с обзиром на то да гласају путем поште и на адресу им се шаљу листе, а неријетко и због послова мијењају адресу становања.

 Поред овога, Уставни суд БиХ одбацио је као недопуштен и захтјев 38 посланика Народне скупштине РС који су тражили оцјену уставности Правилника о условима за издавање лиценце и квалификационе картице возача.

Овај захтјев Уставни суд одбио је због ненадлежности, а њиме се у суштини оспоравала надлежност Министарства транспорта и комуникација БиХ, али и начин доношења с обзиром на то да није усаглашен с ентитетима и Брчко дистриктом БиХ.

Један од проблема у том правилнику је и тај што дио регулативе задире у образовање, с обзиром на то да у РС постоји школа за возаче у којој се стиче звање квалификованог возача, док се Правилником предвиђа да је и након тога потребна додатна едукација у Широком Бријгу.

Иначе, проблем лиценцирања возача за међународни транспорт траје од 2010. године јер се њиме тражи да возачи из РС по лиценцу иду у Сарајево, мада је Правилником предвиђена и Бањалука, међутим никада није успостављен информациони систем.

 Због тога посљедњих година ресорно министарство сваких шест мјесеци тражи одгоду примјене Правилника с обзиром на то да са ентитетским лиценцама на границама БиХ не дају прећи возачима из РС. Реагујући на ову одлуку Уставног суда потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић изјавио је Срни да је Суд надлежан једино у предметима када доноси одлуке на штету РС јер се не бави правом, него политичком процјеном.

Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС Никола Грбић оцијенио је за Срну да је одлука Суда лицемјерна и некоректна, те истакао да се све поново враћа на почетак.

Уставни суд БиХ је као недопуштен одбацио и захтјев 11 чланова Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за оцјену уставности Закона о измјенама и допунама Закона о високом образовању Тузланског кантона.

 Разлог због чега је тражена оцјена уставности је тај што су након измјена овог зкона смијењени ректор Универзитета у Тузли, затим Управни одбор те проректори Универзитета.

Такво поступање апеланти су оцијенили као директно мијешање политике у рад Универзитета, због чега је и покренут поступак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана