Уставни суд БиХ 30. септембра о непостовању одлуке о Дану РС

Агенције
Уставни суд БиХ 30. септембра о непостовању одлуке о Дану РС

Сарајево - Уставни суд БиХ 30. септембра ће разматрати неизвршење одлуке о неуставности Дана Републике у РС.

Уставни суд БиХ разматраће на сједници која ће бити одржана 30. септембра (не) извршење одлуке те правосудне институције БиХ, којом је Дан РС проглашен неуставним.


"Уставни суд БиХ још није разматрао извршење своје одлуке У-3/13 (Одлука о уставности Закона о празницима Републике Српске). Ово питање предвиђено је за разматрање на Пленарној сједници Уставног суда БиХ која ће се одржати 30. септембра 2016. године", најављено је из тог суда.

Уставни суд БиХ је крајем новембра 2015. године објавио пресуду којом је 9. јануар као Дан РС-а проглашен неуставним те је властима овог у Бањалуци наложено да у року од шест мјесеци измијене Закон о празницима.

Власти у РС-у су одбиле овај захтјев Уставног суда и одлучиле о расписивању референдума о Дану РС, чије одржавање је привременом мјером Уставног суда БиХ такође забрањено.

Из РС-а су тражили од Уставног суда БиХ да преиспита своју одлуку о Дану РС, а у посљедњим изјавама високи званичници из РС-а најавили су измјену Закона о празницима како би одлука Уставног суда била спроведена.

Уставни суд Босне и Херцеговине је на захтјев бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, новемра 2015, оцијенио неуставним дио Закона о празницима Републике Српске, те наложио Народној скупштини Републике Српске да измијени спорне одредбе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана