Ускоро забрањени радови Ендија Ворхола

Агенције
Ускоро забрањени радови Ендија Ворхола

Рад Ендија Ворхола "13 најтраженијих људи" припремељен за њујоршку Свјетску изложбу 1964. али потом цензурисан, биће ускоро представљен, 50 година касније, на посебној изложби кроз низ докумената и материјала.

Ворхол је био један до 10 умјетника које је изабрао архитекта Филип Џонсон да ураде мурале на зидовима њујоршког павиљона на Светској изложби, а славни поп-арт умјетник се опредилио за полицијске фоторграфије 13 најтраженијих криминалаца.

Испоставио се је да Ворхолов рад није погодовао породичном карактеру свјетске изложбе - њујоршки гувернер Нелсон Рокафлер који је желио да буде републикански кандидат за предсједника САД, наредио је да се Ворхолов мурал префарба уз обраложење да су седам од 13 криминалаца Италијани и да не треба отуђити припаднике итало-америчке заједнице.

"Нема сумње да Ворхола није интересовала свјетска изложба породичног карактера. Могуће је да је он сасвим јасно схватио концепт, али да је то урадио намјерно", рекла је кураторка изложбе о Ворховом раду Лариса Харис.

Изложба "13 најтраженијих људи: Енди Ворхол и Светска изложба 1964" отвара се 27. априла у Квинс музеју, који се налази у згради гдје је првобитно требало да будер изложен рад. На изложби ће бити представљени архивски документи и материјали који до сада нису виђени, писмо с пристанком умјетника да рад буде префарбан, као и књига с фотографијама криминалаца њујоршке полиције.

Према Ворхоловој аутобиографији, рад је морао бити повучен због "неке политицке ствари", коју, како наводи, "никада није разумио".

"Ворхол је волио да експериментише да види колико далеко може ићи", рекла је Харис.

Тада 36-годишњи Ворхол, познат по сликама флаша кока-коле, конзервама са супом и портретима славних, такође је правио слике на тему самоубистава и аутомобилских несрећа.

"Енди је био заинтересован за ту тамнију страну америчке медијске културе", рекао је Николас Чејмберс, куратор Ворхоловог музеја у Питсбургу. Он је подсјетио да је чувени потртет Мерлин Монро урађен убрзо послије њеног самоубиства.

Ворхол је за Свјетску изложбу понудио други рад као замјену - 25 идентичних портрета шефа сајма Роберта Мосеса, али је Џонсон то одбио као неприкладно.

Документа показују да је Ворхол пристао да мурал буде префарбан сребрном бојом. Три мјесеца касније, он је снимке мурала искористио за радове на платну "13 најтражнијих људи", а девет од њих ће бити представљено на изложби која ће трајати до септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана