Uskoro nastavak strukturalnog dijaloga

Srna
Uskoro nastavak strukturalnog dijaloga

Banjaluka - Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da bi u narednim danima trebalo da bude održana nova runda strukturalnog dijaloga o pravosuđu u BiH i da je za Srpsku neprihvatljiva proširena nadležnost Suda BiH.

Kasipović je istakao da će se na tome insistirati u tokom razgovora u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske.


On je za „Nezavisne novine“ naveo da postoji ozbiljan zastoj u dijalogu, ali da je Republika Srpska učinila sve što je bilo bitno da zastoj bude prevaziđen.

„Recimo, predložili smo Nacrt zakona o sudovima. Postoji inicijativa ministra pravde BiH Josipa Grubeše da se opet okupe ministri. Mislim da je to dobro jer smo dužni, prije svega, građanima da riješimo neka turbulentna pitanja, ali dužni smo i Evropskoj komisiji, koja godinama vrlo strpljivo ulaže sredstva i sve druge tehničke kapacitete da nam pomogne“, rekao je Kasipović.

Uz nadu da će proces biti otkočen, on je dodao da je za Srpsku bitno da se problem ne može redukovati samo na pitanje Suda BiH.

„Mislim da je veoma važno da prema protokolu, koji smo potpisali 2015. godine, ministri pravde utvrde načela za izradu zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu“, zaključio je Kasipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana