Ускоро градња новог граничног прелаза Градишка

nezavisne.com
Ускоро градња новог граничног прелаза Градишка

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ крајем децембра прошле године склопила је 8,4 милиона КМ вриједан уговор са компанијом "Нискоградња" из Лакташа за прву фазу градње новог граничног прелаза Градишка, чиме је овај процес коначно откочен.

Наиме, још раније је завршена пројектна документација, извршена је експропријација земљишта те су прибављене неопходне дозволе за градњу, међутим два међународна тендера су пропала због недовољног броја квалифицираних понуђача, пишу Независне новине.

На посљедњем тендеру најбољу понуду је имала "Нискоградња", која ће, према ријечима Ратка Ковачевића, портпарола УИО БиХ, с радовима почети чим то временски услови дозволе.

"Крајем 2014. године изабран је најповољнији понуђач за градњу ГП Градишка, прве фазе у коју спадају радови нискоградње и то је компанија 'Нискоградња' из Лакташа. Радови ће почети кад се створе временски услови, а очекујемо да ће бити завршени у периоду од осам мјесеци", наводи Ковачевић.

Другим ријечима, већ крајем ове године прва фаза градње прелаза, који ће на крају попримити модерни, помало футуристички изглед, биће завршена.

Ковачевић истиче да је Управа већ обезбиједила и додатна средства, за наставак градње.

"УИО је затражио и добио додатних 15 милиона КМ за другу и завршну фазу радова, за што ће бити расписан и нови тендер, највјероватније половином 2015. године, како би радови могли бити настављени у континуитету", каже Ковачевић.

Међутим, добро упућени упозоравају да градња новог прелаза неће значити ништа без упоредне изградње новог моста преко ријеке Саве, за које је Европска комисија обезбиједила средства, али је овај пројекат Влада Хрватске ставила на резервну листу приоритета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана