Ускоро 168 милиона евра на рачуну Српске

ATV
Ускоро 168 милиона евра на рачуну Српске

Новац добијен емитовање обевзница на Бечкој берзи требало би искључиво да буде утрошен за препакивање старих дугова и задужења. 168 милиона евра на владнине рачуне у Републици Српској требало би да легне за неколико дана.

Можда важније од успјешне емисије обвезница је и чињеница да су међунаордни инвеститори препознали Републику Српску као могућност улагања без великог ризика. Сматрају у институција Републике Српске.

“Драго ми је да су нас многи примјетили и у иностранству и веома јасно истакли оптерећења која имамо. На међународном плану ми смо ентитет и да смо без суверене гаранције, како су они то рекли, успјели да анимирамо инвеститоре. То је дио годишњег предвиђеног обима који подразумијева искључиво обезбјеђивање средстава за покриће претходних задужења тако да се не дешава ново задужење. Да се повећава задужење не би могли до износа од 40 одсто јавног дуга у бруто домаћем производу”, рекао је Милорад Додик, предсједник РС.

Реализована је каматна стопа од око 4,7% на пет година, што је дупло мање од каматне стопе које су добијале земље региона. Од каматне стопе је све и завишило јер је министар финансија Зоран Тегелтија, прије него што су обвезнице понуђене, дао границу до шест одсто. Из ПДП-а се питају зашто медјунаордно тржиште а не домаћи инвеститори. Очекују да сазнају и ко је купио обвезнице Републике Српске. За аналитичаре краћи рок задуживања подаразумијева и мању камату. 

У сваком случају, за њих је добар тренутак за овакав корак. 

“Треба имати у виду да је ово не можда сјајан, али добар моменат за препакивање дугова зато што су све камате везане за еурибор, а еурибор је ових дана негативан, он је око минус 0,2% и с те стране могуће је да добијете средства по нижој каматној стопи од оних које сте имали 2012, и да на тај начин затворите дугове које сте имали 2012 са јефтинијим дугом”, каже Милош Грујић, из Удружења економиста РС “SWOT”.

За Грујића је похвалан искорак што је Република Српска препозната на међународном берзанском тржишту иако се ипак ради о задуживању. Новац од прве међунаордне емисије обвезница требало би да стигне 28.јуна. Инвеститорима је било понуђено 200 милиона евра, а појављивање Републике Српске на Бечкој берзи изазвао је и интерес медија у региону.

Реакције  инвеститора су позитивне, али због малог износа изостао је интерес великих међунарднх финасјиских играча. Закључују медији и подсјећају да је Република Српска прва у БиХ која је на овај начин успијела да обезбиједи новац за јавне финасије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана