Upravni odbor Institutu za nestala lica odlučuje bez Srba

Goran Maunaga
Upravni odbor Institutu za nestala lica odlučuje bez Srba

Sarajevo - Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH suočeno je sa snažnim lobiranjem da ne bude imenovan drugi član Upravnog odbora Instituta za nestala lica BiH iz reda srpskog naroda nakon što je ostavku na tu funkciju podnio Mirko Okolić.

Član Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH Milan Mandić kaže da to zahtijevaju iz Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP) čime su se pridružili stavu člana Kolegijuma direktora Instituta Amora Mašovića.

- Izgovor za to im je činjenica da je Upravni odbor godinama funkcionisao sa jednim bošnjačkim članom. Jasminka Džumhur bila je član oko pola godine i otišla na drugu funkciju, a onda je u Upravnom odboru Jasminka Duraković osam godina bila jedini član iz reda bošnjačkog naroda. U tom slučaju nije bilo štete za bošnjačke interese jer su Bošnjaci bili na svim rukovodećim funkcijama - kaže Mandić.

To trenutno nije slučaj sa Srbima, a Mandić upozorava da je poslije Okolićeve ostavke situacija još više na štetu srpskog naroda.

- Sada će ICMP i Mašović još lakše upravljati Institutom za nestala lica, a Srbi još teže štititi svoje interese koji su ionako bili ugroženi - rekao je Mandić.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Predrag Jović kaže da za sada nema pomaka u imenovanju drugog člana Upravnog odbora iz reda srpskog naroda.

- Uopšte nisam obaviješten o tome. Privremeni Upravni odbor funkcioniše, ali imamo informaciju da se Okolić povukao, pa treba izabrati drugog člana. Možda se on i vrati, a o ostavci treba da obavijesti Savjet ministara koji ga je i imenovao - kaže Jović.

Okolić se samoinicijativno povukao sa mjesta predsjednika i iz članstva u Upravnom odboru zbog kandidature za poziciju člana Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica. Poslije Okolićevog povlačenja poziciju predsjedavajućeg preuzeo je bez odluke Savjeta ministara, iako je ona neophodna, predstavnik ICMP-a Momir Škiljević.

Okolić i Mašović juče nisu odgovarali na telefonske pozive.

Rukovodstvo

Zakonski rok od 15 dana nakon zaključenja konkursa za otvaranje koverti sa imenima kandidata prijavljenih na javni oglas za članove Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH odavno je istekao, što znači da bi on trebalo da bude poništen.

Momir Škiljević je u nekoliko navrata zakazivao i otkazivao sjednicu Upravnog odbora, koja još nije održana poslije ostavke Mirka Okolića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana