Управни одбор Институту за нестала лица одлучује без Срба

Горан Маунага
Управни одбор Институту за нестала лица одлучује без Срба

Сарајево - Министарство за људска права и избјеглице БиХ суочено је са снажним лобирањем да не буде именован други члан Управног одбора Института за нестала лица БиХ из реда српског народа након што је оставку на ту функцију поднио Мирко Околић.

Члан Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ Милан Мандић каже да то захтијевају из Међународне комисије за тражење несталих (ICMP) чиме су се придружили ставу члана Колегијума директора Института Амора Машовића.

- Изговор за то им је чињеница да је Управни одбор годинама функционисао са једним бошњачким чланом. Јасминка Џумхур била је члан око пола године и отишла на другу функцију, а онда је у Управном одбору Јасминка Дураковић осам година била једини члан из реда бошњачког народа. У том случају није било штете за бошњачке интересе јер су Бошњаци били на свим руководећим функцијама - каже Мандић.

То тренутно није случај са Србима, а Мандић упозорава да је послије Околићеве оставке ситуација још више на штету српског народа.

- Сада ће ICMP и Машовић још лакше управљати Институтом за нестала лица, а Срби још теже штитити своје интересе који су ионако били угрожени - рекао је Мандић.

Замјеник министра за људска права и избјеглице Предраг Јовић каже да за сада нема помака у именовању другог члана Управног одбора из реда српског народа.

- Уопште нисам обавијештен о томе. Привремени Управни одбор функционише, али имамо информацију да се Околић повукао, па треба изабрати другог члана. Можда се он и врати, а о оставци треба да обавијести Савјет министара који га је и именовао - каже Јовић.

Околић се самоиницијативно повукао са мјеста предсједника и из чланства у Управном одбору због кандидатуре за позицију члана Колегијума директора Института за нестала лица. Послије Околићевог повлачења позицију предсједавајућег преузео је без одлуке Савјета министара, иако је она неопходна, представник ICMP-а Момир Шкиљевић.

Околић и Машовић јуче нису одговарали на телефонске позиве.

Руководство

Законски рок од 15 дана након закључења конкурса за отварање коверти са именима кандидата пријављених на јавни оглас за чланове Колегијума директора Института за нестала лица БиХ одавно је истекао, што значи да би он требало да буде поништен.

Момир Шкиљевић је у неколико наврата заказивао и отказивао сједницу Управног одбора, која још није одржана послије оставке Мирка Околића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана