Упитан нови попис у БиХ

nezavisne.com
Упитан нови попис у БиХ

Сарајево, Бањалука - Иако су све земље Европе и региона одавно започеле припреме за попис становништва 2021. године, у Босни и Херцеговини се не ради ништа по том питању, а готово је сигурно да ће бити проблема као и с пописом који је тек недавно завршен.

"Питање је хоће ли уопште бити пописа у 2021. години. Чисто сумњам у то јер, како ствари сада стоје, нема шансе да се то стигне до 2021. године, поготово ако узмемо у обзир искуства с посљедњег пописа", рекао је Стево Пашалић, демограф, додајући да треба размишљати у смјеру да ентитети сваки за себе уради попис.

У земљама региона припреме за попис увелико трају... Србија већ размишља на који начин ће га спровести, односно да ли ће традиционално преко пописница то радити или ће користити лаптопе и таблете, а није искључена могућност и самопописивања путем интернета. У Хрватској већ праве процјене трошкова и очекују да би попис 2021. могао коштати 20 одсто мање него што је то било 2011. године и већ су започели с припремама питања.

У Босни и Херцеговини, с обзиром на унутрашње проблеме које има, требало би прије свега донијети нови закон о попису становништва, од чега барем у овој 2018. изборној години сасвим сигурно неће бити ништа, а с обзиром на то да ни резултате прошлог пописа нису сви признали - велико је питање како ће и да ли ће то уопште бити могуће урадити.

"Све док се не донесе закон не можемо ништа урадити. Припреме се врше за наредни попис и ми учествујемо у састанцима Еуростата у вези с тим, али ми треба да уз закон договоримо и модел пописа, односно да ли опет ићи од врата до врата или на неки други начин то урадити", рекли су нам у Агенцији за статистику БиХ.

Стручњаци наглашавају да и претходно спроведени попис формално није завршен јер његови резултати нису признати, те да је и с тог становишта готово немогуће да се организује наредни. Иначе, све земље свијета попис становништва спроводе сваких 10 година и сљедећи у већини нормалних земаља свијета биће 2021. године.

"Не могу говорити хоће ли бити и када сљедећег пописа. Још је о томе рано говорити, али припреме у вези с методологијом, процесом, итд. ми пратимо и радимо на њима", рекла је Радмила Чичковић, директор Републичког завода за статистику Републике Српске.

Подсјећања ради, попис становништва, домаћинстава и станова у БиХ требало је спровести још 2011. године, међутим због немогућности договора то је урађено тек 2013, а на резултате се чекало готово три године и Агенција за статистику БиХ објавила их је у јуну 2016. године. Те податке пописа није признала Република Српска због тога што су у коначан број становника ушли и они који практично не живе у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана