Uoči sjednice NSRS opozicija traži da odluke o zaduženjima budu skinute sa dnevnog reda!

Uoči sjednice NSRS opozicija traži da odluke o zaduženjima budu skinute sa dnevnog reda! 06.02.2018 00:45 | RTRS

Banjaluka - Narodna skupština Republike Srpske počeće danas 23. redovnu sjednicu. Na predloženom dnevnom redu nalazi se 31 tačka dnevnog reda. Među njima su i Strategija za borbu protiv korupcije i Nacrt zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim djelom.

U dnevni red su uvrštene i interpelacije opozicije o politikama u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema, kao i upravljanja javnim preduzećima. I pored toga nije poznato na koji način će djelovati poslanici opozicije, koji ovih dana nisu štedjeli kritike na predloženi dnevni red.

Iz opozicije su juče ponovo kritike na odluke o novim zaduženjima. Predsjednik PDP-a Barnisalv Borenović na sjednici Odbora za finansije i budžet zatražio je da sa sutrašnje sjednice budu povučene odluke o iznosu garancija koje Republika Srpska može izdati u 2018. godini, prihvatanju zaduženja prema Svjetskoj banci po projektu restrukturiranja "Željeznica Republike Srpske" i prihvatanju zaduženja prema Evropskoj investicionoj banci za dodatno finansiranje po projektu izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj.

"Za to ne postoje uslovi, ne samo što su odluke po hitnom postupku, nego zato što ima mnogo maglovitih i nedovoljnih argumenata za raspravu, posebno kada je riječ o odluci o iznosu garancija u 2018. godini", rekao je poslanik PDP-a Branislav Borenović.

Podjesćamo, iz Vlade je ranije poručeno da su planirane garancije, podrška razvojnim projektima javnih preduzeća, opština i javnih ustanova u Srpskoj.

"Planiran je početak granje HE Buk Bijela, nastavak izgradanje HE Dabar i nastavak izgradnje mreže autoputeva u Republici Srpskoj i sve te projekte će Vlada podržati kroz izdavanje garancija", naveo je ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija.

"Sve što ide u razvojne projekte, a ne krpljenje rupa i potrošnju, ja i klub SNSD-a smo za", dodao je poslanik SNSD-a Radovan Višković.

Rasprava o ovim tačkama na Odboru za finasije i Budžet bila je prilično burna, a da li će se prenijeti i u skupštinske klupe, još nije poznato. 

"Mi ćemo odlučiti sutra, nakon sjednice kolegijuma, takav je dogovor", kaže Borenović.

"Ja ih pozivam da učestvuju, da rade ono za šta su plaćeni i da javno postave sva pitanja oko kojih imaju nedoumica", izjavio je Višković,

Iz opozicije su kritikovali i današnji prijedlog vlade o uvrštavanju u dnevni red, po hitnom postupku, izmjena i dopuna Zakona o koncesijama i Prijedloga zakona o prestanku važenja Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije. Time bi, kažu, na dnevnom redu bilo ukupno šest zakona i odluka po hitnom postupku, koji su u Narodnu skupštinu upućeni samo nekoliko dana prije sjednice. Konačna odluka o uvrštavanju ovih tačaka u dnevni red, biće donesena na Kolegijumu, uoči same sjednice.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica