Unapređivati odnose Rusije i BiH u svim aspektima

Srna
Unapređivati odnose Rusije i BiH u svim aspektima

Sarajevo - Na sastanku predsjednika ruskog Savjeta Federacije Valentine Matvijenko i članova Predsjedništva BiH iskazan je obostrani interes za unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa u svim aspektima, posebno u oblastima ekonomske saradnje i spoljnotrgovinske razmjene.

Naglašen je interes ruske strane da tržište BiH bude otvoreno za ruske kompanije zainteresovane da ulažu, posebno u naftnu industriju, te konstatovan značaj aktiviranja ekonomske saradnje u okviru Međudržavne komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju BiH i Ruske Federacije.


Istaknuto je da BiH i Ruska Federacija imaju dobre i stabilne odnose, te više od 20 godina diplomatskih odnosa, te da je multilateralna saradnja sa BiH i zemljama regiona prioritet za Rusiju, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Na današnjem sastanku razgovarano je o potrebi unapređenja saradnje u oblastima nauke, tehnike, kulture, obrazovanja i u humanitarnim djelatnostima.

Matvijenkova je iskazala stav Rusije da se zalaže za suverenitet BiH, održavanje mira i stabilnosti, te očuvanje cjelovitosti, te ponovila otvoreni stav Ruske Federacije da se treba pridržavati Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ona je iskazala poštivanje opredjeljenju BiH da se pridruži EU, ističući da cijeni odluku svih nivoa vlasti u BiH za istovremeni razvoj dobrih odnosa sa Ruskom Federacijom.

Matvijenkova je prenijela pozdrave predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina članovima Predsjedništva BiH.

Visoka ruska delegacija, koja je u višednevnoj posjeti BiH, smatra da je veoma važno uspostavljanje sistemske saradnje na nivou parlamenata i međuparlamentarni dijalog.

Članovi Predsjedništva BiH iskazali su opredjeljenje BiH za pridruživanje EU i zahvalili za interes i posjetu visoke ruske delegacije BiH, što predstavlja podstrek daljem unapređenju bilateralnih odnosa dvije prijateljske zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana