Ulaganja PREF-a isključivo na području BiH

Ulaganja PREF-a isključivo na području BiH 21.02.2018 22:29 | Srna

Banjaluka - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je večeras da je Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Penzijskom rezervnom fondu /PREF/ određeno da se ulaganja tog fonda u projekte mogu vršiti isključivo na području BiH.

"Namjera ulaganja imovine PREF-a u infrastrukturne i druge dugoročne projekte na području BiH treba biti u skladu sa razvojnim ciljevima Srpske, te investicionom politikom i ciljevima ovog fonda", rekao je Tegeltija obrazlažući ovaj zakonski prijedlog u Narodnoj skupštini Srpske.


On je dodao da su redefinisana ograničenja ulaganja imovine PREF-a u investicione fondove.

"U tom smislu predviđeno je povećanje ulaganja u takve fondove u procentu od 20 odsto neto vrijednosti imovine PREF-a, a u institucije kolektivnog ulaganja koje nisu otvoreni investicioni fondovi do 10 odsto", dodao je Tegeltija.

On je naveo i da su u dosadašnjem poslovanju Društva za upravljanje PREF-om kroz proces restrukturisanja portfelja ovog fonda ostvareni značajni prihodi od prodaja akcija i dividendi privrednih društava, te da je taj fond u kontinuitetu isplaćivao dividendu svom osnivaču - Fondu PIO.

Tegeltija je podsjetio i na podatak da je od osnivanja PREF-a Fondu PIO isplaćena dividenda od ukupno 37,2 miliona KM.

On je rekao da Društvo za upravljanje PREF-om vodi mlada i stručna ekipa ljudi koja vrlo kvalitetno radi svoj posao, a što je u svojoj diskusiji konstatovao i poslanik NDP-a Dragan Čavić.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica