Укупан дуг БиХ преко 10 милијарди КМ

Агенције
Укупан дуг БиХ преко 10 милијарди КМ

Сарајево - Укупан дуг БиХ који је укључен у „Средњорочну стратегију управљања дугом БиХ“ износи 10,775 милијарди КМ на крају 2015. године, што представља 36,7 одсто БДП-а.

Средњорочну стратегију управљања дугом БиХ усвојило је на посљедњој сједници Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства финансија и трезора, чиме Савјет министара испуњава једну од обавеза зацртану Акционим планом Реформске агенде за БиХ.

Циљ је осигурати финансијска средства за финансирање потреба државе, ентитета и Брчко Дистрикта уз прихватљиви ниво трошкова финансирања и ризика, а додатни циљ је развој домаћег тржишта вриједносних папира.

Како се међу осталим наводи у том документу, у укупном дугу, вањски дуг учествује са 77,5 одсто, а унутрашњи с 22,5 посто. Удио дуга уговореног по фиксној каматној стопи у укупном дугу износи 60,9 посто, док је удио дуга уговореног по варијабилној каматној стопи 39,1 одсто.

Вањски дуг углавном чине обавезе према мултилатералним кредиторима (77,6 посто), а готово половина портфеља вањског дуга уговорена је по варијабилној каматној стопи. Унутрашњи дуг чине тржишни и нетржишни инструменти – трезорске обвезнице, трезорски записи, кредити од комерцијалних банака у земљи, те обвезнице емитоване за измирење обавеза насталих по основу старе девизне штедње и ратних потраживања.

ФБиХ емитује трезорске записе и обвезнице на Сарајевској берзи, а РС на Бањалучкој берзи, док Дистрикт Брчко емитује обвезнице и на Сарајевској и на Бањалучкој берзи. Трезорске обвезнице су рочности од једне до 10 година.

Када је ријеч о трошковима и ризицима постојећег дуга, укупан дуг БиХ карактерише релативно ниска пондерисана просјечна каматна стопа. Пондерисана просјечна каматна стопа укупног дуга је 1,9 посто, вањског 1,3 посто, а унутрашњег 3,8 посто. То је у највећој мјери резултат вањског концесионалног задуживања, као и веома ниских референтних каматних стопа, те ниске каматне стопе које носе обвезнице емитоване за стару девизну штедњу и ратна потраживања.

У документу се међу осталим наводи да пројекција отплате дуга показује појачани терет отплата до 2019. године, што је посљедица доспијећа обавеза према ММФ-у по основу станд- бy аранжмана (ИВ СБА), као и домаћих обвезница рочности пет до седам година.

Такођер, видљив је појачани терет отплате 2023. године због доспијећа на наплату кредита Европске комисије „Макрофинансијска помоћ ИИ“ за ентитете и Институције БиХ у износу од 50 милиона евра.

Стање јавне задужености Босне и Херцеговине у 2015. износило је 11,949 милијарди КМ, а Средњорочна стратегија управљања дугом БиХ обухвата дуг који представља директну или индиректну обавезу институција БиХ, ентитета и ДБ, а што представља 10,775 милијарди КМ, односно 90,2 одсто јавне задужености БиХ.

Државна стратегија представља консолидацију средњорочних стратегија управљања дугом Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко Дистрикта БиХ, укључујући и вањски дуг институција БиХ. Министарство финансија и трезора БиХ ће приликом будућег вањског задуживања примјењивати смјернице дефинисане Средњорочном стратегијом управљања дугом БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана