Ukidanje bijelog hljeba štedi 6,5 miliona KM

V. Kulaga, Ž. Domazet
Ukidanje bijelog hljeba štedi 6,5 miliona KM

Sarajevo - Iz džepova poreskih obveznika godinama se izdvajaju milioni maraka za "bijeli hljeb", koji godinu po isteku mandata primaju parlamentarci poslanici i delegati u Parlamentu BiH, a njegovim ukidanjem u budžetu bi ostalo oko 6,5 miliona maraka.

Da li će tu privilegiju imati i aktuelni parlamentarci trebalo bi da bude poznato uskoro. "Bijeli hljeb" juče je bio jedna od tema sjednice Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH nakon što je SBB zatražio ukidanje ove naknade. Članovi Komisije za finansije i budžet su jednoglasno zatražili da se Ministarstvo finansija i trezora BiH izjasni o inicijativi za ukidanje "bijelog hljeba" i da stav dostave u roku od deset dana.

Nosioci funkcija na nivou BiH imaju pravo da primaju platu

godinu nakon prestanka mandata pod uslovom da se ne vrate na raniji posao, ne pronađu novo zaposlenje ili ne ispune uslove za penziju. Zbog te zakonske odredbe, upozoravaju ekonomisti i nevladin sektor, iz budžeta se izdvajaju enormna sredstva, posebno ako se uzme u obzir koliko tokom jednog četvorogodišnjeg mandata u Parlamentu BiH zarade poslanici i delegati po osnovu plate i raznih naknada koje im pripadaju. Ukidanjem ove naknade, prema navodima SBB-a, bilo bi ušteđeno 6,5 miliona KM, a prema podacima, pravo na ove naknade uživa više od 80 odsto izabranih lica i imenovanih zvaničnika.

Član Komisije za finansije i budžet Dušanka Majkić je konstatovala da se ovim pitanjem bavio Parlament BiH i u prošlom sazivu i da to nije usvojeno zbog pitanja ustavnosti.

- Nikada u Domu naroda Parlamenta BiH nisu usvojene izmjene Ustava po kojima se plate izabranim i imenovanim zvaničnicima mogu smanjivati. To pitanje se mora tu završiti - kazala je Majkićeva i naglasila da će SNSD podržati ove izmjene zakona, ali da se one mogu odnositi samo na one koji ne budu izabrani ili imenovani nakon isteka ovog mandata, odnosno od 2018. godine.

Sličan stav iznijela je i Aleksandra Pandurević ocijenivši da bi ovaj zakon, ako bude usvojen, mogao biti primijenjen tek za četiri godine s obzirom na to da su nosioci funkcija u prethodnom mandatu već ušli u pravo primanja naknade.

Predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Vjekoslav Bevanda rekao je da je zaključak komisije korektan i da će nakon dostavljanja mišljenja Savjeta ministara i Ministarstva finansija komisija ponovo raspravljati o prijedlogu zakona.

Prema ranijim podacima Zajedničke komisije za administrativne poslove, od 50 članova Parlamenta BiH iz bivšeg saziva, 14 se ne može vratiti kod ranijeg poslodavca pa ispunjavaju uslove da nastave još 12 mjeseci da primaju platu. Pravo na "bijeli hljeb" po isteku mandata imaju, između ostalih, poslanici Darko Babalj (SDS), Mato Franjičević, Dragan Vrankić i Niko Lozančić iz HDZ-a BiH, Zijad Jagodić (SDA), Slavko Jovičić i Milorad Živković iz SNSD-a, te Zvonko Jurišić (HSP) i Nermin Purić iz DNZ-a.

Narednu godinu, kao bivši delegati Doma naroda, pravo na platu, koja je u prosjeku veća od 4.000 KM, imaju Krunoslav Vrdoljak (SDP) i Stjepan Krešić (HSP). Četiri poslanika i jedan delegat imaju status penzionera i oni nemaju pravo na "bijeli hljeb". To su Adnan Bašić (SBB), Beriz Belkić (SBiH), Krstan Simić (SNSD), Petar Kunić (DNS) i Boško Tomić (SNSD). Njima su propisi ranije omogućili otpremninu u iznosu šest neto plata, odnosno pojedinačno oko 30.000 KM.

Iz Parlamenta BiH juče nismo dobili odgovor na pitanje koliko je poslanika stalo u red za "bijeli hljeb", a koji su u protekle četiri godine primali, uz osnovnu platu i razne naknade, od 5.000 do 7.000 KM mjesečno.

Pojedini poslanici iz bivšeg saziva Parlamenta BiH, nakon što nisu dobili nove političke zadatke, vratili su se ranijim poslovima i obavezama. Kunić se posvetio radu na Pravnom fakultetu u Banjaluci. Starom poslu, koji je obavljao i dok je bio poslanik SNSD-a, vratio se i Saša Bursać. On je rukovodilac tehničke službe Šumskog gazdinstva u Prijedoru.

Od poslaničkih dana odmara i poslanik SNSD-a Boško Tomić.

- Od "rastanka" sa Parlamentom BiH nemam novog angažmana i uživam sa porodicom - istakao je Tomić.

Slična situacija je i na ostalim nivoima vlasti. Od ukupno 83 poslanika iz bivšeg saziva Narodne skupštine RS, njih 28 zatražili su da šest mjeseci primaju platu. "Bijeli hljeb" su zatražili i federalni poslanici i to njih 46.

Gubici

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma juče je razmatrala i izvještaje o reviziji učinka o temi "Izdaci za sudske sporove" i "Kontrola vazdušnog saobraćaja u BiH", koje je sačinila Kancelarija za reviziju institucija BiH. Zamjenik glavnog revizora Božana Trninić kazala je da je BiH zbog neefikasnosti vlasti u preuzimanju vazdušne kontrole iznad BiH u posljednje tri godine agencijama za kontrolu letenja iz susjednih zemalja prepustila 70 miliona KM prihoda. Komisija je razmatrala i izvještaj o izvršenju budžeta institucija za šest mjeseci 2014. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana