Укидање бијелог хљеба штеди 6,5 милиона КМ

В. Кулага, Ж. Домазет
Укидање бијелог хљеба штеди 6,5 милиона КМ

Сарајево - Из џепова пореских обвезника годинама се издвајају милиони марака за "бијели хљеб", који годину по истеку мандата примају парламентарци посланици и делегати у Парламенту БиХ, а његовим укидањем у буџету би остало око 6,5 милиона марака.

Да ли ће ту привилегију имати и актуелни парламентарци требало би да буде познато ускоро. "Бијели хљеб" јуче је био једна од тема сједнице Комисије за финансије и буџет Представничког дома Парламента БиХ након што је СББ затражио укидање ове накнаде. Чланови Комисије за финансије и буџет су једногласно затражили да се Министарство финансија и трезора БиХ изјасни о иницијативи за укидање "бијелог хљеба" и да став доставе у року од десет дана.

Носиоци функција на нивоу БиХ имају право да примају плату

годину након престанка мандата под условом да се не врате на ранији посао, не пронађу ново запослење или не испуне услове за пензију. Због те законске одредбе, упозоравају економисти и невладин сектор, из буџета се издвајају енормна средства, посебно ако се узме у обзир колико током једног четворогодишњег мандата у Парламенту БиХ зараде посланици и делегати по основу плате и разних накнада које им припадају. Укидањем ове накнаде, према наводима СББ-а, било би уштеђено 6,5 милиона КМ, а према подацима, право на ове накнаде ужива више од 80 одсто изабраних лица и именованих званичника.

Члан Комисије за финансије и буџет Душанка Мајкић је констатовала да се овим питањем бавио Парламент БиХ и у прошлом сазиву и да то није усвојено због питања уставности.

- Никада у Дому народа Парламента БиХ нису усвојене измјене Устава по којима се плате изабраним и именованим званичницима могу смањивати. То питање се мора ту завршити - казала је Мајкићева и нагласила да ће СНСД подржати ове измјене закона, али да се оне могу односити само на оне који не буду изабрани или именовани након истека овог мандата, односно од 2018. године.

Сличан став изнијела је и Александра Пандуревић оцијенивши да би овај закон, ако буде усвојен, могао бити примијењен тек за четири године с обзиром на то да су носиоци функција у претходном мандату већ ушли у право примања накнаде.

Предсједавајући Комисије за финансије и буџет Вјекослав Беванда рекао је да је закључак комисије коректан и да ће након достављања мишљења Савјета министара и Министарства финансија комисија поново расправљати о приједлогу закона.

Према ранијим подацима Заједничке комисије за административне послове, од 50 чланова Парламента БиХ из бившег сазива, 14 се не може вратити код ранијег послодавца па испуњавају услове да наставе још 12 мјесеци да примају плату. Право на "бијели хљеб" по истеку мандата имају, између осталих, посланици Дарко Бабаљ (СДС), Мато Фрањичевић, Драган Вранкић и Нико Лозанчић из ХДЗ-а БиХ, Зијад Јагодић (СДА), Славко Јовичић и Милорад Живковић из СНСД-а, те Звонко Јуришић (ХСП) и Нермин Пурић из ДНЗ-а.

Наредну годину, као бивши делегати Дома народа, право на плату, која је у просјеку већа од 4.000 КМ, имају Крунослав Врдољак (СДП) и Стјепан Крешић (ХСП). Четири посланика и један делегат имају статус пензионера и они немају право на "бијели хљеб". То су Аднан Башић (СББ), Бериз Белкић (СБиХ), Крстан Симић (СНСД), Петар Кунић (ДНС) и Бошко Томић (СНСД). Њима су прописи раније омогућили отпремнину у износу шест нето плата, односно појединачно око 30.000 КМ.

Из Парламента БиХ јуче нисмо добили одговор на питање колико је посланика стало у ред за "бијели хљеб", а који су у протекле четири године примали, уз основну плату и разне накнаде, од 5.000 до 7.000 КМ мјесечно.

Поједини посланици из бившег сазива Парламента БиХ, након што нису добили нове политичке задатке, вратили су се ранијим пословима и обавезама. Кунић се посветио раду на Правном факултету у Бањалуци. Старом послу, који је обављао и док је био посланик СНСД-а, вратио се и Саша Бурсаћ. Он је руководилац техничке службе Шумског газдинства у Приједору.

Од посланичких дана одмара и посланик СНСД-а Бошко Томић.

- Од "растанка" са Парламентом БиХ немам новог ангажмана и уживам са породицом - истакао је Томић.

Слична ситуација је и на осталим нивоима власти. Од укупно 83 посланика из бившег сазива Народне скупштине РС, њих 28 затражили су да шест мјесеци примају плату. "Бијели хљеб" су затражили и федерални посланици и то њих 46.

Губици

Комисија за финансије и буџет Представничког дома јуче је разматрала и извјештаје о ревизији учинка о теми "Издаци за судске спорове" и "Контрола ваздушног саобраћаја у БиХ", које је сачинила Канцеларија за ревизију институција БиХ. Замјеник главног ревизора Божана Трнинић казала је да је БиХ због неефикасности власти у преузимању ваздушне контроле изнад БиХ у посљедње три године агенцијама за контролу летења из сусједних земаља препустила 70 милиона КМ прихода. Комисија је разматрала и извјештај о извршењу буџета институција за шест мјесеци 2014. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана