Ујић: Полиција ће тек имати пуне руке посла

Ведрана Кулага
Ујић: Полиција ће тек имати пуне руке посла

Велика Кладуша, Сарајево - Мигранти који су остали “заробљени” у БиХ постају све нервознији и агресивнији, о чему свједоче инциденти у срединама гдје су смјештени, а надлежни упозоравају да би ситуација на терену могла и да се погорша, због чега ће полиција имати пуне посла.

Најновији нереди забиљежени су у ноћи између уторка и сриједе у Великој Кладуши, односно привременом мигрантском центру у којем је смјештено око 670 илегалних избјеглица и гдје је првог дана јуна избио велики пожар у којем је повријеђено више од 30 њих због непажње приликом руковања електричним или плинским решоом. 

У нередима су повријеђена три полицајца и већи број миграната, а оштећено је и полицијско возило. Портпарол МУП-а Унско-санског кантона Але Шиљдедић рекао је да је у нападу миграната на полицију ухапшено око 20 лица те да је за најмање њих шест договорена депортација са подручја кантона и евентуално и са територије БиХ, а све у сарадњи са Службом за странце у БиХ.

У мигрантском центру су, како је саопштено из надлежних институција у том кантону, прво избили нереди између најмање 100 миграната, о чему су полицију у Великој Кладуши обавијестила лица која раде на обезбјеђењу објекта. Патрола полиције која је била у близини покушала је да успостави ред и мир унутар објекта.

- Тада је дошло и до физичког напада веће групе миграната на полицајце који су стакленим боцама, каменицама и металним шипкама насрнули на припаднике полиције - истакао је Шиљдедић.

Након тога је на мјесто догађаја упућено појачање из полицијских станица Велика Кладуша и Цазин те су негдје око пола пет ујутро успостављени ред и мир унутар самог објекта.

Директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић вјерује да ће више миграната бити измјештено са тог подручја и да ће ти послови бити завршени у наредних неколико дана. Упозорио је да се, због сложености ситуације, могу очекивати такви инциденти.

- Дио миграната биће под сталним надзором у Имиграционом центру, док ће други промијенити локацију, која ће бити договорена у идућим данима. Свуда гдје има миграната у свијету има и нарушавања јавног реда и мира и криминалних радњи. Њихова нервоза код нас јача како је јача граница са Хрватском и како је теже изаћи из БиХ. Дуже од годину дана говорим да мора бити ојачана Гранична полиција и граница с источним сусједима да нам се не би десило да више миграната уђе него што изађе јер смо тада у проблему. Они се, у том случају, гомилају у БиХ, ситуација је напета, нервоза велика и долази до тога да нападају службена лица, долази до међусобних сукоба јер међу њима има особа из држава међу којима влада нетрпељивост. Сигурно је да ће полиција и тужилаштво имати много више посла него до сада - рекао је Ујић. 

Дневно у БиХ, према подацима службе, уђе око 105 миграната, а упозорио је да се могу остварити раније прогнозе да ће број миграната бити повећан доласком топлијих дана.

МУП РС

Из Министарства унутрашњих послова Републике Српске јуче је саопштено да је током 24 часа пронађено 13 илегалних миграната на подручјима полицијских управа Градишка и Фоча. Десет миграната је стигло из Ирака, два из Курдистана и један из Ирана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана