Ujedinjena Srpska: Podrška prijedlogu Vlade Srpske za uvođenje naknada nezaposlenim porodiljama

Srna
Ujedinjena Srpska: Podrška prijedlogu Vlade Srpske za uvođenje naknada nezaposlenim porodiljama

Banjaluka - Ujedinjena Srpska potpuno podržava najavu da će Vlada Republike Srpske od naredne godine uvesti naknade za nezaposlene porodilje u visini minimalne plate, sapštila je potpredsjednik ove stranke Natalija Trivić."

Ova sredstva će obezbijediti da žene u Srpskoj na neki način imaju hamaniji period života kada postanu majke", istakla je Trivićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.


Ona je podsjetila da je Ujedinjena Srpska do sada uradila nekoliko stvari u pogledu poboljšanja pronatalitetne politike.

Prema njenim riječima, Ujedinjena Srpska je politička stranka koja je prvi put uputila inicijativu Vladi Republike Srpske, koja je zatim usvojena u parlamentu Srpske, prema kojoj svaka žena na osnovu broja djece treba da ostvari pravo na prijevremeni odlazak u penziju, što podrazumijeva da bi ostvarila pravo na punu penziju kao da je radila puni radni vijek 40 godina.

"Druga inicijativa Ujedinjene Srpske uspjela je u saradnji sa svim partnerima i sportskim udruženjima građana da Udruženju "Četiri plus", odnosno djeci iz višečlanih porodica, obezbijedi besplatno dodatno pohađanje vannastavnh aktivnosti", napomenula je Trivićeva.

Predsjednik Aktiva žena Ujedinjene Srpske Mirela Kajkut Zeljković smatra da prijedlog Vlade Republike Srpske treba da podrže sve političke stranke u Srpskoj, te da nema mjesta negativnim komentarima i kritikama.

Komentarišući navode pojedinih političkih partija da u prijedlogu Vlade postoje određeni momenti političkih poena i predizborne kampanje za narednu godinu, Kajkutova je poručila da oni treba da svojim predstavnicima u Savjetu ministara BiH daju za obavezu da ovakav potez podrže i da Savjet ministara BiH zauzeme isti stav kao i Vlada Republike Srpske.

Ona je rekla da Republika Srpske ide ka negativnim trendovima u pogledu nataliteta, jer je mortalitet prevladao natalitet, ističući da je predložena mjera Vlade došla u pravi momenat kao podrška roditeljstvu i materinstvu.

Kajkutova je istakla da prema zvaničnoj statistici, od ukupno nezaposlenih u Republici Srpskoj 40 odsto čine žene, ističući da je u ovoj školskoj godini prvi put u Srpskoj upisano manje od 10.000 prvačića.

Predstavnik Odbora za porodicu i pronatalitetnu politiku Ujedinjene Srpske Sanja Topić izrazila je uvjerenje da će ovaj prijedlog Vlade u formi zakona biti usvojen iduće godine u parlamentu Srpske.

"Stav svih političkih partija i Vlade Republike Srpske u svim aspektima treba da bude pronatalitetna politika koja treba da podstiče mlade da ulaze u brak, šire svoju porodicu, te da porodilje imaju pomoć države", zaključila je Topićeva.

Iz Vlade je ranije pojašnjeno da će sve nezaposlene porodilje od naredne godine primati mjesečnu naknadu u visini od 405 KM u trajanju od 12, odnosno 18 mjeseci za treće dijete.

Cilj ove vladine mjere da se smanji razlika između zaposlenih i nezaposlenih porodilja i da nezaposlene porodilje primaju određenu finansijsku pomoć tokom perioda za koji se zaposlene porodilje nalaze na plaćenom porodiljskom bolovanju.

Vlada Republike Srpske već obezbjeđuje novčanu pomoć u iznosu od 250 KM za opremu za novorođenče svim porodiljima, materinski dodatak za nezaposlene porodilje, jednokratnu pomoć za treće i četvrto dijete u iznos od 600 KM za treće i 450 KM za četvrto dijete, te dječiji dodatak i druge mjere u okviru podrške porodici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana