Уједињена Српска: Подршка приједлогу Владе Српске за увођење накнада незапосленим породиљама

Срна
Уједињена Српска: Подршка приједлогу Владе Српске за увођење накнада незапосленим породиљама

Бањалука - Уједињена Српска потпуно подржава најаву да ће Влада Републике Српске од наредне године увести накнаде за незапослене породиље у висини минималне плате, сапштила је потпредсједник ове странке Наталија Тривић."

Ова средства ће обезбиједити да жене у Српској на неки начин имају хаманији период живота када постану мајке", истакла је Тривићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.


Она је подсјетила да је Уједињена Српска до сада урадила неколико ствари у погледу побољшања пронаталитетне политике.

Према њеним ријечима, Уједињена Српска је политичка странка која је први пут упутила иницијативу Влади Републике Српске, која је затим усвојена у парламенту Српске, према којој свака жена на основу броја дјеце треба да оствари право на пријевремени одлазак у пензију, што подразумијева да би остварила право на пуну пензију као да је радила пуни радни вијек 40 година.

"Друга иницијатива Уједињене Српске успјела је у сарадњи са свим партнерима и спортским удружењима грађана да Удружењу "Четири плус", односно дјеци из вишечланих породица, обезбиједи бесплатно додатно похађање ваннаставнх активности", напоменула је Тривићева.

Предсједник Актива жена Уједињене Српске Мирела Кајкут Зељковић сматра да приједлог Владе Републике Српске треба да подрже све политичке странке у Српској, те да нема мјеста негативним коментарима и критикама.

Коментаришући наводе појединих политичких партија да у приједлогу Владе постоје одређени моменти политичких поена и предизборне кампање за наредну годину, Кајкутова је поручила да они треба да својим представницима у Савјету министара БиХ дају за обавезу да овакав потез подрже и да Савјет министара БиХ зауземе исти став као и Влада Републике Српске.

Она је рекла да Република Српске иде ка негативним трендовима у погледу наталитета, јер је морталитет превладао наталитет, истичући да је предложена мјера Владе дошла у прави моменат као подршка родитељству и материнству.

Кајкутова је истакла да према званичној статистици, од укупно незапослених у Републици Српској 40 одсто чине жене, истичући да је у овој школској години први пут у Српској уписано мање од 10.000 првачића.

Представник Одбора за породицу и пронаталитетну политику Уједињене Српске Сања Топић изразила је увјерење да ће овај приједлог Владе у форми закона бити усвојен идуће године у парламенту Српске.

"Став свих политичких партија и Владе Републике Српске у свим аспектима треба да буде пронаталитетна политика која треба да подстиче младе да улазе у брак, шире своју породицу, те да породиље имају помоћ државе", закључила је Топићева.

Из Владе је раније појашњено да ће све незапослене породиље од наредне године примати мјесечну накнаду у висини од 405 КМ у трајању од 12, односно 18 мјесеци за треће дијете.

Циљ ове владине мјере да се смањи разлика између запослених и незапослених породиља и да незапослене породиље примају одређену финансијску помоћ током периода за који се запослене породиље налазе на плаћеном породиљском боловању.

Влада Републике Српске већ обезбјеђује новчану помоћ у износу од 250 КМ за опрему за новорођенче свим породиљима, матерински додатак за незапослене породиље, једнократну помоћ за треће и четврто дијете у износ од 600 КМ за треће и 450 КМ за четврто дијете, те дјечији додатак и друге мјере у оквиру подршке породици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана