Ujedinjena Srpska: Dijalog unutar institucija, nema alternativu

RTRS
Ujedinjena Srpska: Dijalog unutar institucija, nema alternativu

Banjaluka - Iz skupštinskih klupa, opozicija kreće u vanparlamentarno djelovanje. Za sutra su u Banjaluci najavili prvu tzv. Skupštinu naroda. Uključujući nedavne događaje u Narodnoj skupštini sve je to, očigledno, urađeno po nečijim instrukcijama, poručuju iz SNSD. Iz Ujedinjene Srpske ponavljaju da dijalog u institucijama nema alternativu.

Zahtjevi opozcije u Narodnoj skupštini nisu ni osporeni, ali ni uvaženi, pa će borbu nastaviti vanparlamentarnim metodama. Tako, pred skup u Banjaluci, najavljuju iz opozciije.

"Spriječeni smo da učestvujemo na prošloj sjednici, da govorimo o svim onim stvarima koje su bile na dnevnom redu i ja mislim da nije nikakav problem da opozicija napravi jedan skup", kaže Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

U SNSD-u tvrde da je to samo pokušaj opozicije da privuče pažnju, jer su svjesni da ne mogu ostvariti rezultate.

"Mi imamo vlast u 42 opštine na nivou Srpske, a oni su na nivou BiH i nisu ništa uradili za Republiku Srpsku. Već, suprotno, pokušavaju da uspore njen razvoj", ističe Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a.

Iz Ujedinjene Srpske pitaju - ako je već revizorski izvještaj o konsolidovanom izvršenju budžeta bio razlog pokušaja blokade parlamenta, zašto njihovi odbornici nisu reagovali na već treći negativan revizorski izveštaj Opštine Ugljevik.

"Niko se iz Saveza za promjene nije oglasio u vezi sa ovim negativnim revizorskim izvještajem, iako svi čine vlast u Ugljeviku, osim NDP-a", kaže Božidar Vasić, član Predsjedništva Ujedinjene Srpske.

U ovoj stranci razlog za ovakav potez opozicije vide u gubitku parlamentarne većine na nivou BiH, lošem rezultatu na lokalnim izborima i osipanju stranaka koje čine Savez za promjene.

"Suština je u tome da su ovi događaji dio plana da se preduprijedi očigledno gubljenje političkog uticaja kojem su izložene ove stranke i ovaj Savez, sa kojim će se, htjeli ili ne htjeli, morati suočiti na sljedećim izborima", naglasio je Dušan Stojičić, potpredsjednik Ujedinjene Srpske.

Sve se radi po već viđenom scenariju u Federaciji, koji je očigledno osmišljen izvan Republike Srpske, kažu u SNSD-u.

Petrović dodaje da oni uporno govore da nemaju mentora. "Naravno da imaju", kaže Petrović, jer "raditi stvari vanparlamentarno i protiv interesa Srpske može samo onaj ko je zavisan od nekoga".

Iz opozicije ponavljaju da u organizovanju najavljenih skupova nema ništa nelegalno i da je, kako kažu, njihova obaveza, kao narodnih poslanika, da razgovaraju sa građanima.

"Suština Skupština naroda, koje mi organizujemo u narednom periodu, je da se kaže istina o Srpskoj, o stanju u kojem se danas nalazimo i šta je to potrebno uraditi da ona postane mnogo bolje mjesto za život", ističe Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Sve to može se postići i poslaničkim djelovanjem, za koji su i dobili mandat od naroda, kažu u Ujedinjoj Srpskoj. Iz ove stranke poručuju da Srpska ima jednu Narodnu skupštinu koja od kraja 1991. godine radi u kontinuitetu i ostvaruje ustavom propisanu ulogu. Zbog toga, kažu, dijalog unutar institucija, nema alternativu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana