Ухапшено 13 особа због злочина Мића

Жељка Домазет
Ухапшено 13 особа због злочина Мића

Сарајево - Припадници Агенције за истраге и заштиту (SIPA) БиХ ухапсили су јуче 13 осумњичених да су починили ратне злочине над бошњачким и хрватским становништвом на подручју Добоја и Теслића 1992. године, међу којима су и некадашњи полицијски званичници и припадници паравојне формације "Миће".

Из Тужилаштва БиХ, по чијем је налогу изведена акција на подручју Добоја и Теслића, саопштено је да су ухапшени Андрија Бјелошевић, Милан Савић, Душан Кузмановић, Предраг Маркочевић, Маринко Ђукић, Мирослав Пијуновић, Добривој Ћулибрк и Драган Маријановић. Слободе су лишени и Дарио Славуљица, Саша Гаврановић, Предраг Суботић, Витомир Девић и Зоран Шљука.

Бјелошевић је бивши начелник Центра јавне безбједности Добој, док је Савић био његов помоћник. Кузмановић је један од ратних начелника полиције у Теслићу,  Маркочевић је био командир полиције у Теслићу, Ђукић шеф крим полиције у Теслићу, а Пијуновић припадник резервне полиције ЦЈБ Добој. Остали ухапшени били су припадници "Мића".

Из SIPA је саопштено да је у хапшењу учествовало неколико десетина њихових припадника, те да су претресени објекти на више локација с циљем проналажења и привременог одузимања предмета који могу послужити као докази.

Оптужбе

Ухапшени су осумњичени за злочине против човјечности, првенствено за убиство најмање 40 жртава, присилне прогоне, противправна заточења више стотина особа, паљење и пљачкање имовине.

- Истрага у овом предмету, односи се на ратне злочине које су починили припадници оружане формације "Миће", а у оквиру којих је извршен присилни прогон бошњачког и хрватског становништва из Теслића и већег броја околних насеља -  саопштило је Тужилаштво.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић истакао је да се ради о предмету категорије два, у којем је истрага покренута у Хашком трибуналу, након чега је прослијеђен на процесуирање правосуђу БиХ.

- Ради о обимном предмету, а Тужилаштво захваљује МУП-у РС на пруженој подршци и асистенцији на терену, те припадницима Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ на пруженим информацијама. Над 13 ухапшених обављена је криминалистичка обрада, након чега ће на основу упутстава тужиоца бити одлучено о њиховом даљем статусу - истакао је Грубешић.

Ко су "Миће"

Формација "Миће" основана је под покровитељством тадашњих челника СДС-а у Добоју. Припадници "Мића" осумњичени су да у љето 1992. починили бројна убиства и на ширем подручју Дервенте, Добоја, Модриче и Теслића. Од њиховог терора страховали су и Срби. У јуну 1992. године група од двадесетак наоружаних људи, предвођена "црвеним береткама" и извјесним Његошем, упала је на састанак Кризног штаба у згради општине Теслић. Након легитимисања општинских функционера услиједило је шамарање појединаца и наредбе да се на лицу мјеста раде склекови. Послије општине на ред је дошла полиција, заведен је полицијски час и услиједила су привођења и хапшења угледних Бошњака и Хрвата. Подрумске просторије зграде некадашњих ДПО претворене су у затвор, а ухапшене су физички злостављали, пријетили им и уцјењивали их. Заточени су, тврде свједоци, живот откупљивали девизама, златом и аутомобилима. Жртве су без налога за хапшење лишаване слободе, а међу ухапшеним угледним Теслићанима, којима се изгубио сваки траг су некадашњи предсједник општине Теслић Расим Галијашевић, предратни јавни функционер Боро Пастуховић и наставник Виктор Гланцер.

Када су 8. јуна "Миће" извршиле акцију "чишћења" бошњачког насеља Ранковић погинуо је један резервни полицајац, а  припадник "Мића" је рањен. Послије акције међу притворенике затвора упала је група лица и почела осветничко батинање дрвеним палицама. Очевици тврде да је од батина издахнуло осам притвореника. Након тога услиједила је "наредба" да се 18 затвореника стријеља.  Након ових ликвидација "Миће" су у Теслићу остале још двадесетак дана, током којих су пребијали и пљачкали и Хрвате, и Бошњаке и Србе и силовали Српкиње чији су мужеви били на ратишту.

Почетком јула донесена је одлука о хапшењу "Мића", а акцију су извели ЦСБ Бањалука и полицајци Првог крајишког корпуса са једним батаљоном Теслићке бригаде Војске РС. Акцијом је руководио тадашњи инспектор Државне безбједности у Бањалуци Предраг Радуловић Пиле.

Теслић је био блокиран војском и полицијом, а у заузимање хотела "Кардиал", гдје је било сједиште "Мића", ишао и један троцјевац. У спектакуларном хапшењу погинуо је војни полицајац из Добоја, који је био у групи која је требало да буде појачање "Мићама".

Јавни тужилац у Теслићу је поднио суду захтјев за спровођење истраге против Мирослава Пијуновића, Слободана Текића, Добривоја Ћулибрка, Славка Спасојевића, Зорана Тадића, Слободана Карагића, Радољуба Шљивића, Ранка и Зорана Шљуке, Дарија Славуљице, Ранка Момића, Саше Гаврановића, Драгомира Кезуновића, Предрага Суботића и Витомира Девића. Истражни судија и тада предсједник суда у Теслићу Ненад Ковачевић прихватио је захтјев за спровођење истраге и поступак се водио према закону, али су "Миће" из затвора у Бањалуци на основу факса предсједника Вишег суда из Добоја, пребачене у затвор у Добоју. Нико није знао како је пребацивање притвореника реализовано, а због учешћа у оптужби "Мића" са дужности јавног тужиоца у Теслићу разријешен је Бранко Перић, док је Ковачевић морао да поднесе оставку. Убрзо након тога кривични предмет је нестао и под неразјашњеним околностима стигао до Хашког суда, а потом је враћен у БиХ.

Свједочење

Андрија Бјелошевић је 2011. године свједочио на суђењу бившим челницима полиције РС у Хашком трибуналу. Свједочећи у одбрану првог министра полиције РС Миће Станишића, Бјелошевић је говорио о томе како је одлучио да на челне позиције у теслићкој полицији именује Предрага Маркочевића, Маринка Ђукића и Душана Кузмановића. Тужилаштво је тада тврдило да су њих тројица били укључени у злочине које су чиниле "Миће", на шта је  Бјелошевић казао да је тада био задовољан Кузмановићевим објашњењем да нису пријавили догађаје са "Мићама" јер су били забринути за личну безбједност. Како су у том тренутку "били без посла" и написали "обимнију забиљешку" о злочинима "Мића" у Теслићу, те обећали да ће овог пута бити "мотивисани да максимално помогну" у њиховом расвјетљавању, Бјелошевић је рекао да је то било довољно да их предложи на "нову-стару" дужност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана